| De regering acht de maatregel nodig om identiteitskaarten beter te kunnen controleren op vervalsing.

Privacycommissie tegen vingerafdruk op ID-kaart

TDN
© BRUZZ
11/04/2018

De Privacycommissie heeft een ongunstig advies gegeven over het toevoegen van vingerafdrukken aan identiteitskaarten. De federale regering wil de maatregel vanaf volgend jaar invoeren, maar de commissie schiet het voorontwerp af.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bepaalt in zijn voorontwerp dat de chip van elke identiteits- of vreemdelingenkaart een digitaal beeld zal bevatten met de afdrukken van twee vingers. De maatregel lag vorig jaar al gevoelig in de regering, vooral bij Open Vld.

De liberalen gingen uiteindelijk akkoord, op voorwaarde dat er geen databank met alle vingerafdrukken zou komen. De regering acht de maatregel nodig om identiteitskaarten beter te kunnen controleren op vervalsing, maar de Privacycommissie verwijt de regering dat ze geen cijfers of andere gegevens aanbrengt over bewezen gevallen van fraude om de maatregel te rechtvaardigen.

"Het nemen van vingerafdrukken van een volledige bevolking is geen onschuldige maatregel op het gebied van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het is een intrusieve maatregel", schrijft de Privacycommissie in haar advies.

Rijksregistergegevens verkopen?

In hetzelfde wetsvoorstel staan nog tal van privacygevoelige maatregelen. De regering-Michel denkt er zelfs aan om privébedrijven tegen betaling ruimere toegang tot data in het Rijksregister te geven. De Privacycommissie geeft geen negatief advies, maar heeft wel bedenkingen. Dat verneemt De Tijd.

Het is de bedoeling dat privébedrijven de toestemming krijgen om het Rijksregister te gebruiken om hun klantendatabank bij te werken. Het bedrijf krijgt inzage in de volgende gegevens: naam, voornaam, adres van de hoofdverblijfplaats en de plaats en datum van iemands overlijden.

Dat kan wel alleen voor klanten. Het bedrijf zal de gegevens uit het Rijksregister niet mogen verkopen aan derden of gebruiken voor reclame. De overheid zal de bedrijven ook uitvoerig screenen op veiligheid.

De Privacycommissie formuleert bedenkingen. De regering moet veel duidelijker aangeven voor welke doelen de privésector onze data zal mogen gebruiken. 'Het bijwerken van bestanden en databanken' volstaat niet als wettelijke reden. Zal het mogen voor het beheren van bestellingen? Voor het terugroepen van defecte of gevaarlijke producten? Dat moeten we als burgers en consumenten duidelijk weten.

De Privacycommissie waarschuwt ook dat we als consument de keuze moeten hebben om bedrijven al dan niet toe te staan onze gegevens in het Rijksregister op te volgen. En we moeten ook klant kunnen worden als we niet willen dat het bedrijf grasduint in onze data in het Rijksregister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Jan Jambon, vingerafdruk, ID-kaart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni