Proces stadsbende Négatif Clan onderbroken na vechtpartij

De tweede dag van het proces tegen de Brusselse stadsbende Négatif Clan is abrupt onderbroken nadat de beschuldigden, die in hechtenis hun proces bijwoonden, slaags geraakten met de agenten van het Veiligheidskorps die hen begeleidden. De voorzitter besliste daarna dat de rest van de procesdag achter gesloten deuren verloopt.

Het handgemeen tussen verschillende leden van Négatif Clan, die in hechtenis het proces bijwonen, ontstond op het ogenblik dat de namiddagzitting ging hervatten. De feiten deden zich voor in een gang tussen de cellen in het Justitiepaleis en de rechtszaal, tussen de opgesloten beklaagden en agenten van het Veiligheidskorps die hen begeleidden.

Onderlinge gevechten

Als gevolg van het incident kwamen meerdere politieagenten ter plaatse in versterking. De agenten moesten gebruik maken van traangas om de gedetineerden te overmeesteren die de agenten van het Veiligheidskorps aanvielen. De rechtszaal werd na het voorval geëvacueerd en de voorzitter decreteerde een zitting achter gesloten deuren voor de rest van de dag.

Enkel de rechters, het openbaar ministerie, de 16 beklaagden en hun advocaten zijn aanwezig. Donderdagavond en vrijdagmorgen moesten de politieagenten, die samen met het Veiligheidskorps het proces omkaderen, reeds tussenkomen en gebruik maken van geweld om vrienden van de beklaagden die het proces bijwonen tot de orde te roepen. Eén van de opgesloten beklaagden wordt permanent van de anderen gescheiden wegens een te groot risico op onderlinge gevechten.

Ernstig geweld

Een tiental leden van Négatif Clan moet zich verantwoorden voor onder meer verkrachting, afpersingen in bende, aanzetten tot en uitbuiting van ontucht. De stadsbende uit de Ijzerwijk in Brussel staat gekend om de zwendel waarbij ze jonge meisjes aanboden op een prostitutiewebsite. Wanneer die beet hadden en een klant op de afspraak verscheen, vielen leden van de stadsbende binnen om de klant in kwestie te beroven en af te persen. Daarbij werd vaak ernstig geweld gebruikt. De organisatie zou zich ook inlaten met gebruik en verkoop van verdovende middelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?