Proefproject met statiegeld voor blikjes in Brussel

© Belga - BRUZZ
08/04/2019
Updated: 08/04/2019 17.49u

Op drie plaatsen in het Brussels gewest staan voortaan automaten waar je voor elk teruggebracht blikje 5 eurocent ontvangt. Die kan je als aankoopbon in Good Food-winkels en in de horeca inwisselen.

De drie machines zijn geplaatst op de campus Solbos, bij de universitaire kantines op de Paul Hégerlaan in Elsene, de Alma-site van de UCL, in Sint-Lambrechts-Woluwe en het Muntplein in Brussel-Stad.

De werking is eenvoudig: het volstaat om één of meerdere blikjes in de machine te stoppen. In ruil krijgt men een aankoopbon ter waarde van het overeenstemmende aantal teruggebrachte blikjes (1 blikje = 5 eurocent). De bonnen kunnen ingewisseld worden bij Good Food-winkels en in de horeca.

Fost Plus betaalt

Elke machine kan tot 4.500 blikjes bevatten. Het systeem moet gedurende ten minste zes maanden worden getest. Gedurende die tijd worden ook de afvalstroom en netheid op het terrein beoordeeld. De test moet nagaan of het systeem de aanwezigheid van blikjes op de grond in de openbare ruimte kan verminderen.

De automaten maken deel uit van het proefproject dat minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) en staatssecretaris voor Openbare netheid Fadila Laanan (PS) samen met Fost Plus, ULB, UCL en de Stad Brussel maandag lanceerden.

Afvalverwerkingsbedrijf Fost Plus, een initiatief van de privésector, financiert de machines. Als het project succesvol blijkt, komen er na de proefperiode nog meer machines.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , recycling , duurzaamheid , statiegeld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni