Prostitutie Brabantwijk: 'Politiediensten werken elkaar tegen'

De lokale en federale politie werken elkaar in sommige gevallen tegen tijdens hun controles bij Nigeriaanse prostituees in de Brabantwijk. Waar de lokale agenten de focus leggen op aanpak van mensen zonder geldige verblijfsvergunning, ligt die voor de federale gerechtelijke politie op vertrouwen winnen. Dat schrijft het federaal migratiecentrum Myria in een jaarlijks evaluatieverslag over mensenhandel en mensensmokkel.

In de Brabantwijk achter het Noordstation werken tientallen Nigeriaanse vrouwen achter de ramen. Ze werken vanuit de zogenoemde ‘carrés’, peeskamers op de benedenverdieping van een woonhuis, in de Linnéstraat en Plantenstraat, op de grens van de gemeentes Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Veel van hen zijn minderjarig, en hiernaartoe gekomen via internationale smokkelnetwerken. Voor soms zeer lage bedragen bieden ze seksuele diensten aan.

De federale gerechtelijke politie (FGP) heeft een cel die regelmatig controles uitvoert op het terrein. Tijdens die controles gaat de politie omzichtig te werk: het werk van de federale politie draait om het vertrouwen winnen van de vrouwen. Die kunnen immers, mits ze getuigen tegen hun smokkelaar, via het ‘statuut slachtoffer mensenhandel’ een verblijfsvergunning krijgen en persoonlijke begeleiding via slachtofferorganisaties.

Vertrouwen

Hun werk wordt contraproductief als agenten van de lokale politie vrouwen oppakken of naar een gesloten centrum overbrengen. “Lokale agenten hebben niet altijd affiniteit met, en kennis over mensenhandel,” zegt Stef Janssens, expert mensenhandel bij Myria en auteur van het evaluatieverslag. Daar staat ook een voorbeeld van een meisje dat naar de politie was gevlucht, maar in de cel belandde. Een dergelijke vertrouwensbreuk kan toekomstig contact met de politie bemoeilijken.

Voor 2015 waren de controles vooral gericht op de aanpak van personen met illegaal verblijf, bevestigt hoofdinspecteur Johan Debuf. Hij werkt bij de zone Noord en staat aan het hoofd van de lokale cel Mensenhandel. De omzendbrief mensenhandel, verstuurd in 2015, licht de nieuwe aanpak toe. Toch is er nog wel een mentaliteitswijziging nodig voor alle neuzen in dezelfde richting staan, zegt ook hij. De nog op te richten Cel Prostitutie in de Noordwijk zou daar volgens hem een rol in kunnen spelen

Verder zou de federale gerechtelijke politie haar samenwerking met een Nigeriaanse tolk en voormalig sekswerker, structureel kunnen verankeren. Die contactpersoon stelt de politie in staat om het vertrouwen van de meisjes te winnen.

Tot slot stelt het evaluatieverslag voor dat de lokale besturen moeten worden gesensibiliseerd. De aanbevelingen worden mogelijk opgenomen in het federaal Actieplan Mensenhandel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?