Protest met 'bebloede' kartonnen handen aan AfricaMuseum

© RN/ BRUZZ

Aan de ingang van het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren hebben activisten tientallen 'bebloede' kartonnen handen neergeplant. Ze doen dat uit protest tegen het hernieuwde AfricaMuseum, dat volgens hen nog steeds een wit instituut is, met een zwarte façade.

De actievoerders zijn aangesloten bij verschillende verenigingen zoals Bamko-Cran, Noname collectief en Change vzw. Ze zijn niet opgezet met het nieuwe museum, dat volgens hen nog niet ver genoeg gaat in het dekolonialiseren.

"Dat merk je aan de mensen die er werken als je binnen gaat", zegt activiste en historica Anne Wetsi Mpoma. "Er staat ook niets in een Afrikaanse taal gedisplayed. Dat toont dat het museum niet op maat is van Afrikanen, maar nog altijd meer op maat is van de witte mensen."

Overleg

Wetsi Mpoma zat eerder in Comraf, het comité van Afrikaanse verenigingen dat advies gaf aan het vernieuwde museum. Maar ze is er uit gestapt. Ondanks dat orgaan, vindt ze dat er niet genoeg overlegd is met de Afrikaanse diaspora. "De mensen die erin zijn blijven zitten, zijn niet kritisch genoeg", zegt ze.

De keuze voor de bebloede kartonnen handen spreekt voor zich. "Dat is waar het meest over gepraat wordt. Het staat symbool voor wat er in Congo gebeurd is."

De actie kon op de belangstelling rekenen van de politie, maar niemand werd aangehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?