Protest tegen soepelere vossenjacht

Vlaams Minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege versoepelt de vossenjacht in Vlaanderen. Natuurorganisaties, N-VA en Groen zijn daar niet blij mee. De vos is erg aanwezig in de Rand rond Brussel.

De nieuwe jachtregeling voor de vos houdt in dat er ook buiten de standaard jachtperiode (1 oktober tot 14 februari) kan gejaagd worden op het dier, onder het regime van de 'bijzondere bejaging'.

Bijzondere bejaging kan enkel in een gebied van 500 meter rond plekken waar schade verwacht wordt door vossen. Dat aantal schadegevallen is de laatste jaren sterk toegenomen, stelt Schauvliege in een persbericht.

De nieuwe regeling valt niet in goede aarde bij onder meer N-VA. "De jachtlobby mag voortaan in Vlaanderen het jaar rond op safari," hekelt Mark Demesmaeker de beslissing op zijn website. Volgens Demesmaeker is een afdoende beveiliging van kippenhokken de enige remedie tegen vossen.

Ook Groen denkt dat de nieuwe maatregel vooral ingegeven is door het 'jachtplezier'. Het afschieten van vossen kan er volgens Vlaams parlementslid Dirk Peeters net voor zorgen dat vrijgekomen territoria ingenomen worden door zwakkere, zieke vossen uit het zuiden van het land, die dan weer een gezondheidsrisico vormen voor de mens.

Ook in en rond Brussel is de vos alomtegenwoordig. Onlangs klaagden inwoners van Asse nog over de toename van het aantal vossen die uit het Brusselse Laarbeekbos naar Vlaanderen afzakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?