Publiek brengt voorlopige redding voor nieuwswebsite Daardaar

© DaarDaar
| DaarDaar website

Nieuwswebsite Daardaar, dat artikels uit de Vlaamse pers naar het Frans vertaalt, kan dit jaar verder werken dankzij giften van sympathisanten. Er werd 14.000 euro ingezameld. “Het publiek heeft ons enorm gesteund.”

Eind vorig jaar kwam aan het licht dat de werking van de Franstalige nieuwswebsite Daardaar bedreigd werd door financiële moeilijkheden. Al meer dan drie jaar vertaalt Daardaar “het beste uit de Vlaamse pers” naar het Frans en fungeert het als een brug tussen de gemeenschappen. Maar daaraan dreigde een einde te komen.

“Onze nieuwe website en de auteursrechten die we aan Vlaamse kranten moeten betalen kosten allemaal geld”, zei hoofdredactrice Joyce Azar van Daardaar toen over de financiële problemen. “Het geld is op.”

Steuncampagne

Na een oproep tot steun van verschillende mediafiguren, volgde een steuncampagne van twee weken. In die tijd hebben 249 mensen hebben 13.935 euro gedoneerd aan Daardaar. “Dat kan ons helpen om dit jaar nog verder te werken”, zegt hoofdredactrice Joyce Azar aan BRUZZ.

Na de steuncampagne kreeg Daardaar er 400 likes bij op Facebook, 260 nieuwe volgers op Twitter en dertig procent meer abonnees op de nieuwsbrief. “Het publiek heeft ons enorm veel gesteund.” Voorlopig lijkt het er dus op dat de nieuwswebsite niet zal verdwijnen, of toch niet in 2019.

Azar benadrukt dat het niet om een definitieve redding gaat. “Het blijft moeilijk. Er is geen langetermijnfinanciering”, klinkt het. “We hebben wel contact met de Franse Gemeenschapsminister van Media Jean-Claude Marcourt (PS) en die had ons beloofd om ons op een structurele manier te steunen. Maar daarvan hebben we nog geen bevestiging gekregen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?