Ramadan in Brussel: maak eens een 'iftar' mee

© I Like Molenbeek
| Een iftar in de Sint-Jan Baptistkerk in Molenbeek (archiefbeeld).

Woensdag beginnen de moslims aan de ramadan. Van die vastenmaand maken heel wat Brusselse moslims gebruik om samen aan tafel te schuiven voor de iftar, de maaltijd die meteen na zonsondergang genuttigd wordt. Ook dit jaar zetten heel wat organisaties en moslimgezinnen hun deuren open voor publieke iftars. Een overzicht.

Voor het tweede jaar op rij brengt het sociaal-culturele project Citizenne Brusselaars van verschillende achtergronden samen. Tijdens Hopitality Dinners word je uitgenodigd om bij gezinnen thuis de vasten te breken tijdens een iftar.

Zo kun je donderdagavond vanaf 18u30 al terecht in de Begijnhofkerk in het centrum van Brussel. Daar worden een aantal gastsprekers en muzikanten uitgenodigd. Na de soefi-gezangen worden de aanwezigen uitgenodigd om “samen de vasten te breken” bij het avondmaal. Het evenement is gratis.

Vrijdagavond organiseert de Marokkaanse ambassade in Anderlecht een gratis iftar voor Marokkaanse studenten. Op hetzelfde moment gaat in Evere een benefiet door ten voordele van autistische kinderen in Marokko. Voor 10 euro schuif je mee aan tafel en steun je een goed doel.

Een dag later, op 19 mei, kun je naar Sint-Jans-Molenbeek voor de tweede 'grote iftar' van de Liga voor Belgische moslims, die haar ruimte Salle Mille et Une Nuit wenst te renoveren. Kinderen betalen 20 euro, volwassen 25 euro. Onder anderen de bekende Brusselse imam Rachid Haddach komt er spreken.

Turkse studenten kunnen nog steeds op zaterdagavond aanschuiven bij de Islamitische Federatie van België (BIF) in Brussel-Stad om er de iftar te vieren, maar ook om over het afgelopen studiejaar te praten.

Weekend van 25 en 26 mei

Een week later is iedere Brusselaar op 25 mei in Koekelberg welkom voor een iftar waarbij "gastvrijheid, vriendschap en uitwisseling" centraal staan. In GC De Latoo kookt het vrouwencollectief La 20ième een lekkere maaltijd voor amper 5 euro (2 euro voor kinderen).

In Molenbeek is er op hetzelfde moment een Syrische avond ten voordele van de vluchtelingencrisis georganiseerd. Voor 25 euro (studenten 18 euro) beleef je een benefiet-iftar vol muziek, dans en Syrische maaltijden.

Zaterdag wordt er vanaf 19 uur verzameld in het Koning Boudewijnstadion, waar soefistische gezangen, slam poetry, conferenties en andere activiteiten worden georganiseerd. Nadien schuift iedereen aan tafel voor een gratis iftar. Opgelet: reserveren is wel verplicht.

Voor een echte Girls Night moet je in de Vaartstraat in Brussel-Stad zijn. Daar organiseert de meisjeswerking van jeugdhuis Chicago activiteiten en een iftar voor meisjes vanaf 12 jaar. Volledig gratis, maar de meisjes vragen wel een schotel of dessert mee te brengen.

Zij die op 26 mei deelnemen aan het fietsevenement MolemBike, kunnen nadien de ramadan breken tijdens een straat-iftar in de Vandenboogaerdestraat vlakbij Thurn & Taxis. Indien het weer dat niet toelaat, gaat het feest door in de gebouwen van wijkorganisatie CCM.

Er staan allerlei activiteiten op het programma. 's Avonds wordt de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool bekeken op groot scherm. Opnieuw kan je er gratis tafelen, maar CCM vraagt wel een vegetarische maaltijd of zoetigheid mee te nemen.

Weekend van 1 en 2 juni

Ook de Molenbeekse Vaartkapoen doet mee aan de ramadan. Voor het eerst organiseert het gemeenschapscentrum een 'Ramadan Night'. Voor 10 euro krijg je een warme maaltijd, een lezing van professor Mohamed Faid en een gnawa-optreden van de Marokkaanse vrouwengroep Bnat Timbuktu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?