Samen aan tafel tijdens de ramadan

© Camila Amaral - Videografreaks

Tijdens de ramadan (dit jaar van 15 mei tot en met 14 juni) kan je een maand lang bij moslimgezinnen thuis mee aan tafel schuiven. Voor het tweede jaar op rij brengt het sociaal-culturele project Citizenne Brusselaars van verschillende achtergronden samen tijdens Hopitality Dinners.

“De ramadan is een maand van geven en delen. Van ontmoeting en solidariteit, van open deuren en feestvieren. Deze waarden spreken alle Brusselaars aan en dus is de ramadan de ideale periode voor verbinding.“ Zo vat Citizenne de Hospitality Dinners samen. Die verbinding probeert de organisatie tijdens deze tweede editie van het evenement opnieuw in de verf te zetten. Tijdens de Hospitality Dinners word je uitgenodigd om bij gezinnen thuis de vasten te breken tijdens een Iftar, de traditionele avondmaaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan. Sabah is een van de mensen die je aan tafel uitnodigt. "Ik was als kind altijd betoverd door de lichtjes van Kerstmis en ben later gefascineerd geraakt door het Boeddhisme. Dat ik nu geïnteresseerde mensen wat kan bijleren over mijn eigen geloof vind ik fantastisch... en op het einde is het toets (lacht)."

Naast de Hospitality Dinners organiseert Citizenne, samen met haar partners, publieke Iftars overal in Brussel. Die avondmaaltijden vinden meestal plaats in gemeenschapscentra of parken. Opvallendste locatie is de Begijnhofkerk in Brussel. Ook hier trekt de organisatie dus de rode draad van verzoening tussen de verschillende culturen door.

Zondag vond als voorproefje al een eerste brunch plaats in Bar Eliza in het Elizabethpark in Koekelberg. Die stond in het teken van Mimouna, het Joods-Arabische paasfeest. ”We wouden met dit eerste evenement tonen hoe we de hele maand culturen zullen verzoenen. De vermenging van de Joodse en de Arabische cultuur past perfect in de ziel van ons evenement” zegt organisator Fatima Bouchataoui. Twee dagen na het Suikerfeest ‘id-al-fitr wordt het Ramadanfeest van Citizenne afgesloten. Dat gebeurt op 17 juni tijdens het slotfeest in Parckfarm in het park aan Thurn en Taxis.

Hospitality Dinners > 17 juni op verschillende locaties in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?