Ramp van de Inno wordt op 22 mei herdacht

Op maandag 22 mei 2017 zullen op het kerkhof van Brussel in Evere de slachtoffers van de ramp in het grootwarenhuis Innovation van 50 jaar geleden herdacht worden. Op die begraafplaats rusten immers de meeste slachtoffers van de brand in het warenhuis aan de Nieuwstraat in Brussel. De brand kostte precies 50 jaar geleden het leven aan 251 mensen en 62 anderen raakten gewond.

Er zal een plechtige hulde gebracht worden om 11 uur aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de brand in de Innovation in 1967 op het kerkhof in Evere. Er zullen vertegenwoordigers van de politiek, van de brandweer en mensen uit de wereld van de preventie aanwezig zijn. Ook de provinciegouverneurs en vertegenwoordigers van de federale overheidsdiensten van Binnenlandse Zaken en Economie zullen de plechtigheid bijwonen, net als vertegenwoordigers van de steden, de verzekeraars, het personeel van de Innowinkels en, last but not least, nabestaanden van de slachtoffers.

"Vijftig jaar na de feiten is de herinnering aan de catastrofe nog altijd zeer levendig bij de slachtoffers en hun naasten. De gedachten van de keten Galeria Inno gaan ook uit naar de personeelsleden van de winkel die erbij betrokken waren en erdoor getroffen werden", klinkt het in een mededeling van het bedrijf. Er werkten destijds 1.200 mensen bij de Innovation. 67 van hen verloren het leven in de brand.

Na de plechtigheid op het kerkhof in Evere zullen er ook een aantal toespraken worden gehouden in de evenementenhal Docks Dome in Brussel. Cécile Jodogne (DÉFI), staatssecretaris voor Brandbestrijding en Medische Spoedhulp, zal het woord voeren. Daarnaast komt ook Siegfried Evens, historicus en auteur van een recent verschenen boek over de brand aan het woord en de algemeen directeur van de Nationale Vereniging voor Brandpreventie. In de namiddag van 22 mei zal er een seminarie gehouden worden over de evolutie van de technologie over branddetectie, brandbestrijding en brandpreventie.

Innovation: 50 jaar na de brand

Precies 50 jaar geleden brak er brand uit in het grootwarenhuis L'Innovation in de Nieuwstraat. De brand kostte het leven aan 251 mensen en 62 mensen raakten gewond. De ramp was de aanzet tot een reeks maatregelen om brand in publieke ruimtes te voorkomen.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?