Rechtbank veroordeelt drugsdealers Peterboswijk tot zes jaar cel

© PhotoNews
| Peterboswijk, Anderlecht.
Updated: 05-02-2020 - 18:02

Achttien leden van de drugsbende die actief was in de Anderlechtse Peterboswijk, zijn woensdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 tot 6 jaar. Voor enkelen van hen werd de gevangenisstraf wel met een gedeeltelijk uitstel uitgesproken. Twee andere verdachten genoten de gunst van de opschorting en een laatste bendelid kreeg een werkstraf van 120 uur. De rechtbank verklaarde ook meer dan 1 miljoen euro verbeurd, geld dat de bende verdiend had met haar drughandel.

De veroordeelden zijn ook stevig getroffen in hun portefeuille. De rechter legde veertien verdachten in totaal een geldboete op van meer dan 425.000 euro. Daarbovenop werd nog eens meer dan een miljoen euro verbeurd verklaard.

De wijk Peterbos kwam in 2018 meermaals in het nieuws na een reeks gewelddadige incidenten. MIVB-controleurs klaagden over agressie en een televisieploeg van VRT werd aangevallen door jongeren die er woonden. Politie en parket hadden inmiddels al een onderzoek geopend omdat er op grote schaal drugs werd verkocht . In de herfst van 2018 voerde de politie een grootscheepse actie uit waarbij een vijftiental personen werden opgepakt. Begin 2019 kwamen er opnieuw huiszoekingen, waarbij zo’n 100.000 euro en drugs in beslag werden genomen.

Het hele onderzoek leidde uiteindelijk naar dit proces, waarbij 22 personen terechtstonden. Verschillende bendeleden die volgens de rechtbank een leidinggevende rol hadden binnen de organisatie, kregen straffen opgelegd van 5 en 6 jaar cel, met boetes die opliepen tot 80.000 euro per veroordeelde. Dertien verdachten kregen celstraffen tussen 1 jaar met uitstel en 50 maanden cel. Twee beklaagden kregen de gunst van opschorting, eentje een werkstraf van 120 uur en voor een laatste verdachte bleek de zaak verjaard te zijn.

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten en sprak in totaal een verbeurdverklaring uit van meer dan 1 miljoen euro. Dat is meer dan wat het openbaar ministerie had gevorderd. Drie kopstukken, die volgens de rechtbank grof geld hadden verdiend aan de verkoop van cannabis en cocaïne, moeten zo respectievelijk 359.000, 239.000 en nog eens 239.000 euro ophoesten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?