Recordaantal fietsen in Brussel

Er rijden om en bij de 340.000 fietsen rond in het Brussels gewest, een record. Een gemiddeld Brussels gezin beschikt wel maar over 0,7 fietsen, een derde van de Vlaamse doorsnede.

337.101 fietsen telt Brussel volgens de FOD Economie. Op tien jaar zijn er meer dan 77.000 fietsen bijgekomen in het gewest. In 1999 reden er namelijk net geen 260.000 fietsen rond in Brussel.

In heel het land rijden er iets meer dan 7 miljoen tweewielen rond. Vlaanderen neemt daarvan het leeuwendeel voor zijn rekening met 5,3 miljoen. In Wallonië rijden er 1,4 miljoen rond. De cijfers van de FOD slaan op het jaar 2009, het laatste jaar waar er cijfers voor beschikbaar zijn.

Per gezin bekeken zijn er in Brussel gemiddeld 0,7 tweewielen. Dat is een pak minder dan Vlaanderen, waar het gemiddelde twee bedraagt. In Wallonië beschikt het doorsnee gezin over net niet één fiets.

Het cijfer is een raming omdat het exacte aantal fietsen moeilijker vast te stellen valt dan het aantal auto's. Sinds het afschaffen van het verplichte kenteken voor fietsen zijn er geen inschrijvingscijfers meer. De FOD Economie baseert zich daarom op zijn enquêtes van de gezinsbudgetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?