Recyclart mag nog twee maand in Kapellekerk blijven

© Recyclart
| De aanpassingen die Recyclart deed voor een bredere brandveiligheid, bleken niet voldoende te zijn.

Recyclart mag zeker nog twee maanden blijven. De beheersovereenkomst loopt eigenlijk eind dit jaar af, maar het kunstencentrum krijgt respijt. In de tussentijd gaan de betrokken partijen op zoek naar een manier om aan de brandveiligheidseisen te voldoen.

Deze week vervalt de overeenkomst tussen de NMBS en de Stad Brussel voor het gebruik van de ruimte onder de sporen in het station Kapellekerk door kunstencentrum Recyclart. De uitbaters kregen geen nieuwe overeenkomst vanwege de strenge eisen van Infrabel op het vlak van brandveiligheid.

Maar Recyclart mag nu nog zeker twee maanden langer haar activiteiten voortzetten in het station Kapellekerk, zegt spoorwegbeheerder Infrabel aan BRUZZ. Die periode gaat in vanaf 31 december en zal dienen om verschillende werkvergaderingen te voeren met alle betrokken partijen. Zo kunnen de normen voor brandveiligheid nog eens bekeken worden en kan er een stappenplan opgemaakt worden.

Brand moet twee uur kunnen tegengehouden worden
Het kunstencentrum ligt op een belangrijke as voor het Belgische treinverkeer, en als er brand zou uitbreken zou dat invloed hebben op het treinverkeer in het hele land, verklaart Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. “Er moet een structuur worden geïnstalleerd die een eventuele brand twee uur zou kunnen tegenhouden." Infrabel schrijft niet voor hoe dat zou moeten gebeuren, maar een mogelijke optie daarvoor is de zogenaamde ‘box-in-the-boxstructuur’, een dubbele wand die brandwerend werkt. De planning, aanbesteding en bouw daarvan zouden al snel jaren in beslag nemen.

Het is nog niet duidelijk waar de activiteiten van Reyclart na februari zullen plaatsvinden. Eerder liet de vzw weten niet te willen stoppen of sluiten. De activiteiten van 2018 worden op dit moment immers volop gepland.

NMBS sluit uit dat Recyclart kan blijven
Toch kan Infrabel niet garanderen dat die in het station Kappellekerk zullen kunnen plaatsvinden. De NMBS, die eigenaar van het gebouw is, sluit die optie zelfs helemaal uit. "Op brandveiligheid kunnen we geen toegevingen doen", klinkt het daar.

Maar, benadrukt Infrabel: “Niets staat Recyclart in de weg om terug te keren zodra aan de normen is voldaan. De intentie om de activiteiten verder te zetten is er en we staan open om rond de tafel te zitten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?