Regenboogvlag in Sint-Agatha-Berchem in brand gestoken

ZM
© BRUZZ
16/05/2021

Net voor de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie is een regenboogvlag in brand gestoken ter hoogte van gemeenschapscentrum De Kroon in Sint-Agatha-Berchem. “Angstaanjagend dat mensen zo ver gaan om hun onverdraagzaamheid te uiten”, vindt ex-gemeenteraadslid Thomas Villa (N-VA).

De regenboogvlaggen hangen er sinds kort op initiatief van de gemeente, naar aanleiding van de Belgium Pride. Omdat de parade zelf dit jaar niet kan doorgaan, roept de organisatie op om zoveel mogelijk regenbogen in het straatbeeld te tonen, zo ook aan het gemeenschapscentrum De Kroon in Sint-Agatha-Berchem.

Zaterdag merkte ex-gemeenteraadslid in Sint-Agatha-Berchem Thomas Villa (N-VA) op dat de vlag verbrand was. “Dit toont dat er nog veel onverdraagzaamheid is, ook in onze eigen gemeente. Er is nog veel werk te doen.” Villa vindt het vooral ook angstaanjagend om te zien hoe ver mensen gaan om hun onverdraagzaamheid te laten zien.

Vlag vervangen

Ondertussen hebben burgemeester Christian Lamouline (CDH) en schepen Katia Van den Broucke (Groen) de vlag door een nieuwe vervangen. Ze reageerden daarbij op Facebook dat ze de verbranding van de regenboogvlag afkeuren en geen haat in hun gemeente dulden.

“De aanwezigheid van onze politie- en preventiediensten op het terrein is in deze sector reeds versterkt en wij zullen krachtdadig optreden om de verantwoordelijken op te sporen, met name via ons netwerk van in de wijk geïnstalleerde camera's. Er is al een nieuwe vlag en we laten onze gemeente niet degraderen door een paar kwaadwillenden”, aldus het gemeentebestuur van Sint-Agatha-Berchem.

Villa vindt wel dat het geweld en de onverdraagzaamheid door het vervangen van die vlag wordt verdoezeld en hoopt dat er ook aan verdere oplossingen wordt gedacht.

Correctie: In het oorspronkelijk bericht stond dat Thomas Villa gemeenteraadslid is in Sint-Agatha-Berchem, maar hij werd ondertussen opgevolgd door Regine Heyvaert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni