Regering benoemt nieuwe administratieve coördinator bij brandweer

© PhotoNews

De Brusselse regering heeft donderdag Philippe de Wergifosse aangeduid als administratief coördinator bij de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Zo meldt bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne. Omdat er geen geschikte kandidaat voor de functie van officier-diensthoofd en officier-tweede in bevel gevonden werd, zullen de selectieprocedures zo snel mogelijk hernomen worden.

De Wergifosse werd door een onafhankelijke selectiecommissie weerhouden na een onderzoek naar de geschiktheid van de competenties, de relationele vaardigheden en de managementcapaciteiten. Hij treedt in functie op 1 maart, de datum dat ook de hervorming van de DBDMH in werking treedt.

Die hervorming herschikt de leiding van de Brusselse brandweer grondig. Aan het hoofd van de dienst komt een officier-dienstchef. Hij krijgt een adjunct onder zich. De budgettaire, juridische en personeelsaangelegenheden komen in handen van een 'administratief coördinator' die onder de officier-dienstchef opereert. Vandaag heeft de brandweer een dubbele leiding met een operationele en een administratieve directie, wat in de praktijk niet werkbaar is. Zo bleek overduidelijk uit de hoorzittingen in het Brussels Parlement van de voorbije weken.

Philippe de Wergifosse is sinds 2014 kapitein van de Brusselse brandweer. Van 2005 tot 2014 was hij luitenant bij de dienst. Hij is landbouwkundig ingenieur van opleiding en adviseur in gevaarlijke stoffen. "Dankzij zijn ervaring bij de DBDMH en zijn aanvullende opleidingen in beheer heeft hij een duidelijke visie over de DBDMH en kan hij verbeteringen voorstellen, ook op het vlak van beheer van veranderingen - troef die door de selectiecommissie naar voren werd geschoven", luidt het in de mededeling. De nieuwe administratieve coördinator vindt dat de DBDMH zich "opnieuw moet richten op zijn basisopdrachten en -waarden, met name die van de veiligheid".

De Brusselse regering heeft donderdag op basis van de verslagen van de selectiecommissies geen operationele mandaathouders kunnen aanduiden. Daarom zullen de selectieprocedures voor de post van officier-dienstchef en die van officier-tweede in bevel zo snel mogelijk opnieuw worden gelanceerd, aldus nog de mededeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?