Jodogne draagt rapport brandweer over aan parket

© Kabinet Cécile Jodogne
| Cécile Jodogne (DéFi), staatssecretaris voor Brandbestrijding.

Staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) heeft het rapport over onregelmatigheden bij de Brusselse brandweer overgedragen aan het parket, meldt RTBF. Zo wordt gerechtelijke vervolging mogelijk.

Afgelopen december kwam de Brusselse brandweer ter discussie te staan. Een rapport van het Rekenhof hield de aankopen van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) tegen het licht, en stelde op grote schaal onregelmatigheden vast.

Er volgden ook onthullingen in die trant vanuit de vakbond, over buitensporige vergoedingen voor kledijaankopen, waarna staatssecretaris Cécile Jodogne de directeur van de brandweer schorste.

Gerechtelijke vervolging

Het Rekenhof spreekt zich niet uit over fraude. Dat wil staatssecretaris Jodogne onderzoeken. Een advocatenkabinet zal de professionele misstappen oplijsten en nagaan of strafrechtelijke vervolging vereist is.

Tegelijkertijd heeft Jodogne ook het rapport overgedragen aan het Brussels parket, op 22 december. Dat is een vereiste om gerechtelijke vervolging mogelijk te maken. Maar de procureur des Konings kan altijd nog beslissen dat er onvoldoende reden is om dat te doen.

Hervorming

Ondertussen gaan de hoorzittingen in het Brussels parlement voort. Na de auditeurs van het Rekenhof vorige week, komen dinsdag de directeurs van de DBDMH aan het woord, gevolgd door de vakbonden.

In maart komt er ook een hervorming bij de brandweer, ingezet door Jodogne. Er komt een nieuwe officier aan het hoofd, voor 5 jaar, bijgestaan door een adjunct-officier en een administratief directeur. Voor die functies is al een sollicitatieoproep gelanceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?