Staatssecretaris Jodogne kortwiekt macht brandweerdirecteur

© Kabinet Cécile Jodogne
| De directeur wordt tot de geplande hervormingen van 2018 niet vervangen.

Staatssecretaris van Brandbestrijding Cécile Jodogne (Défi) heeft de volmacht van de directeur van de Brusselse brandweer geschorst. De schorsing komt er na de onthullingen van Eric Labourdette, voorzitter van de hulpverleningszones bij vakbond VSOA, bij RTL-TVi.

Daar maakte hij bekend dat vijf bedienden van Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) elk jaar duizend euro voor nieuwe kledij terugbetaald kunnen krijgen. En dat terwijl brandweerlui jaarlijks 400 euro mogen uitbesteden aan nieuwe brandwerend kledij die bedoeld is voor interventies. Labourdette stelt zich ook vragen bij het type van uitgaven. Hij toonde bijvoorbeeld facturen voor gewatteerde mantels.

Na de onthullingen heeft Jodogne de kwestie laten onderzoeken. Op maandag heeft ze dan de directeur opgeroepen, maar die is niet komen opdagen omwille van medische redenen.

'Gevolgde procedure niet correct'

Volgens Jodogne werd de toestemming voor de vijf onthaalmedewerkers voor een vergoeding van 500 euro voor kledij en make-up tweemaal per jaar gegeven door de verantwoordelijke voor het onthaal.

De nota werd echter niet voorgelegd aan de bevoegde overlegorganen. De staatssecretaris meent dat de gevolgde procedure niet correct is en dat de definitie te vaag is om in overweging genomen te worden.

Hervorming

Om de problemen, veroorzaakt door de tweeledige directie en de afbakening van de functies van de administratieve en operationele directie, op te lossen heeft Jodogne een hervorming uitgewerkt waardoor het organigram van de DBDMH vereenvoudigd wordt.

Die hervorming kreeg het fiat van de Brusselse regering. Door de hervorming komt in de loop van volgend jaar de leiding van de dienst in handen van een officier-dienstchef. Hij krijgt een adjunct onder zich. De budgettaire, juridische en personeelsaangelegenheden komen in handen van een "administratief coördinator" die onder de officier-dienstchef opereert.

In afwachting van de hervorming wil Jodogne een tijdelijke beslissingsprocdure uitwerken met een directiecomité.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?