Brandweer

| Het personeel op het secretariaat van de brandweer krijgt jaarlijks ruim dubbel zo veel geld om zich nieuwe kleding aan te schaffen als de brandweerlieden op het terrein.

Hoorzittingen gepland rond boekhouding Brusselse brandweer

© BRUZZ
18/12/2017

De commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement beslist dinsdagochtend wie het wil verhoren over mogelijk wanbeheer bij de Brusselse brandweer, na een rapport van het Rekenhof dat onregelmatigheden bij openbare aanbestedingen en een gebrek aan interne controle aantoonde. In de komende tijd zal een reeks hoorzittingen volgen.

"De meerderheid heeft nog niet expliciet geweigerd er een bijzondere commissie van te maken, zoals wij vragen", zegt fractieleider Vincent De Wolf van oppositiepartij MR. "Maar ze blijft de beslissing wel uitstellen."

Een bijzondere commissie heeft echter geen bijkomende bevoegdheden of onderzoeksmogelijkheden. "Het enige verschil is dat ze volledig gewijd is aan één onderwerp. Als we als commissie in de komende weken de grote spelers bij de brandweer kunnen spreken, is er in de feiten dus geen verschil", zegt De Wolf.

Dinsdagochtend beslist de commissie Binnenland over wie het wil gaan verhoren. Die mensen kunnen wel altijd weigeren te verschijnen. "Enkel een parlementaire onderzoekscommissie kan mensen verplichten op te komen dagen", zegt De Wolf.

Facturen op tv

Afgelopen weekend heeft een vakbondsman nog aangekaart dat vijf administratieve bedienden van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) elk jaar tot 1.000 euro aan luxegoederen kunnen besteden.

De vijf bedienden hebben toelating om uitgaven voor kleding - twee keer 500 euro per jaar - terugbetaald te krijgen, omdat ze in direct contact staan met het publiek, zei Eric Labourdette, voorzitter van de hulpverleningszones bij de liberale overheidsvakbond (VSOA), zondag op RTL-TVi. En dat terwijl brandweerlui jaarlijks slechts 400 euro kunnen besteden aan nieuwe brandwerende kledij voor interventies.

Labourdette stelt zich ook vragen bij het type van uitgaven. Hij toonde op tv facturen voor gewatteerde mantels of van kleding in verschillende maten in dezelfde winkel.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Hoe transparant is het beleid?, brandweer, DBDMH, Rekenhof, bijzondere commissie, parlementaire onderzoekscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni