Regering zoekt topman voor Mobiel Brussel

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
18/09/2013
De Brusselse regering zoekt een opvolger voor Jean-Claude Moureau, baas van Mobiel Brussel. Die gaat met pensioen. De gedoodverfde kandidaat heeft stevige concurrentie gekregen.

Patrick Balcaen stond voor de zomer met stip genoteerd als de nieuwe toekomstige directeur-generaal bij Mobiel Brussel (BDW 1380, 'Politieke benoemingen: kabinetschefs in de prijzen'). Balcaen is kabinetschef van staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) en heeft een Ecolo-etiket. Maar zijn positie is bedreigd nu Jean-Paul Gailly zich kandidaat heeft gesteld.

Gailly zou de voorkeur wegdragen van de jury. Hij heeft bakken ervaring als directeur-generaal bij de federale overheidsdienst Mobiliteit, een functie die hij sinds 2002 uitoefent. Voordien was hij adjunct-kabinetschef van federaal minister Isabelle Durant (Ecolo). Gailly nam afstand van de groene partij en heeft vandaag een uitgesproken PS-profiel.

Er is nog een derde opmerkelijke kandidaat: Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A). Die liet al langer uitschijnen dat hij zich in zijn oppositierol in het parlement niet helemaal in zijn sas voelt en zich liever op het uitvoerend niveau beweegt. Sinds december 2012 is hij bovendien geen schepen meer, en moet hij oppositie voeren in de Molenbeekse gemeenteraad. De jury heeft haar beoordeling klaar. Het is nu aan de regering om te trancheren. Dat zou al eerstdaags kunnen gebeuren. De kansen voor de gedoodverfde Ecolo-kandidaat Patrick Balcaen lijken kleiner nu er een PS-MR-as in de maak is, zònder Ecolo. Een Ecolo'er op een sleutelpost in de Brusselse administratie zou het toekomstig regeerwerk van PS en MR kunnen bemoeilijken.

Daarnaast hebben de groenen met Frederic Fontaine, ex-kabinetschef van Evelyne Huytebroeck (Ecolo) al een topbenoeming gekregen. Fontaine heeft zopas zijn intrede gedaan als nieuwe directeur-generaal van Leefmilieu Brussel. Zo komt PS'er Jean-Paul Gailly als grootste kanshebber in beeld.

Anderzijds zouden er nog enkele Nederlandstaligen benoemd moeten worden om het communautair evenwicht te verzekeren in de Brusselse administratie. Daar zou Van Damme dan weer van kunnen profiteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie