© Francois Mercier | Regisseur Frank Devos
Brusselaar van de Week

Regisseur Frank Devos brengt de Brusselse schaduw in beeld

Anke Dirix
© BRUZZ
29/11/2022

In Fils de schotelt regisseur Frank Devos ons Brusselse fictie voor die soms akelig dicht komt bij de realiteit. “Veel Brusselaars ‘kennen’ veel plekken omdat ze er af en toe passeren, maar eigenlijk ben je er op die manier nooit echt aanwezig.”

Frank Devos (52) woont al zijn hele leven in Brussel. De regisseur behaalde een master in de audiovisuele kunsten aan filmschool Sint-Lukas in het centrum en groeide op in het Noordkwartier, in de buurt van de Adolphe Maxlaan. Intussen woont Devos al bijna twintig jaar in Neder-Over-Heembeek. Waarom hij altijd gebleven is? “Brussel is mijn stad. Het zijn mijn roots. Ik denk niet dat ik in andere steden zou kunnen aarden.”

In 1993 maakte Devos zijn eerste kortfilm, Stuck out all alone. Eind jaren negentig regisseerde hij afleveringen van televisiereeksen als Wittekerke en De Lage Landen, waarna de Brusselaar op pad ging in de internationale reclamewereld en er meer dan zeshonderd reclamespots op zijn palmares belandden. Eén van die spotjes, een commercial voor Zazoo condoms uit 2004, ging viraal in een analoog tijdperk en is intussen meer dan 50 miljoen keer bekeken op YouTube. Daarnaast maakte hij ook verschillende (festival)campagnes voor Studio Brussel en spots voor onder meer Humo, Quick, Telenet en Centerparcs.

Tijdens de vele reizen die hij maakt voor zijn werk, neemt Devos naast de regie ook regelmatig de camera in handen. In 2019 stelde hij voor het eerst zijn foto’s tentoon in de expo Unraveled, in The Palm Beach galerij in Vorst.

Bij het grote publiek is Frank Devos vooral bekend als regisseur van Chaussée D’Amour (2017) en Undercover (2019): de Vlaams-Nederlandse misdaadserie met Tom Waes die verschillende filmprijzen in de wacht sleepte en op Netflix intussen aan haar derde seizoen toe is. In zijn laatste serie - Fils de - duikt de regisseur ook de Brusselse onderwereld in. “Ik ga er niet bewust naar op zoek, maar op een of andere manier kom ik toch altijd op bij dat donkere kantje terecht”, lacht Devos.

Fils de

Tijdens de draaidagen voor Fils de doorkruisten de regisseur en zijn crew zowat alle Brusselse wijken: de Heyvaertwijk in Sint-Jans-Molenbeek, de Matongéwijk in Elsene, Peterbos in Anderlecht,.. “Het is iets raar, maar zelfs als Brusselaar zijn er bepaalde wijken waar je normaal gezien niet snel binnenstapt”, vertelt Devos. “Het Noordkwartier kende ik heel goed, omdat ik er lang gewoond heb. Maar die andere wijken, tja… Veel Brusselaars, zoals ikzelf, ‘kennen’ veel plekken omdat ze er af en toe passeren, maar eigenlijk ben je er op die manier nooit echt aanwezig.”

Dat was dit keer anders. Tijdens de opnames voor de reeks, dompelde de crew zich volledig onder in de wijken waarop ze hun camera richtten. “Ik ga eerlijk zijn, dat was soms een uitdaging”, vertelt de regisseur. “Maar ik heb zoveel nieuwe dingen ontdekt. Na vijftig jaar in Brussel denk je van oké, ik ken mijn stad nu wel. Maar dat is niet zo! We hebben veel droneshots gemaakt en terwijl die drone de lucht inging, heb ik heel veel dingen ontdekt die ik nooit eerder gezien had.”

Fils de vertelt het verhaal van Franck Pistone: een Brusselse crimineel die na een diamantroof verwikkeld raakt met de Nederlandse maffia en zeventien jaar lang onderduikt in Marokko. Als hij ziek wordt, besluit Pistone terug te keren naar Brussel om zijn kinderen op te zoeken. Zijn aankomst in Brussel ontketent een ruwe zoektocht naar familiebanden en identiteit, maar vooral ook naar de diamanten die de crimineel 17 jaar eerder ergens in de stad verstopte.

De trailer van 'Fils de'

De rol van Frank Pistone wordt vertolkt door Marka, nog een andere Brusselaar. Muzikant, maar tegenwoordig minstens zo bekend als père de Roméo Elvis en Angèle. Ook de rest van de cast is overwegend Brussels, en dat sijpelt door in de conversaties van de reeks. Nederlands, Frans en Engels wisselen elkaar af in het script, en ook in het telefoongesprek met Frank Devos: “Ge moet de street code van de quartiers een beetje begrijpen”, vertelt hij over de draaidagen op locatie. “We hebben altijd gedraaid met mensen die de wijk goed kenden en een groot deel van de cast woonde ook waar we gingen filmen. Daardoor kregen we heel snel voeling met de verschillende buurten en thema’s die in de reeks aan bod komen.”

Het scenario is van de hand van “drie jonge, Brusselse gasten”: Camille Pistone, Salim Talbi en Antoine Négrevergne. Toen ze twee jaar geleden bij Devos gingen aankloppen, moest hij niet lang nadenken over het voorstel. “Ik was meteen geïnteresseerd. Niet alleen in het thema en het verhaal, maar ik keek er ook naar uit om Brussel te kunnen tonen”, aldus Devos. “Ik vond dat er veel te weinig in Brussel zelf werd gedraaid. Gelukkig is daar het afgelopen jaar verandering in gekomen.”

Momenteel heeft hij zijn handen alweer vol met een nieuw project. “Een kostuumserie over de Tweede Wereldoorlog”, lacht Devos. “Het is een Duits-Belgisch-Poolse productie en het ligt echt heel ver af van de dingen die ik ken. Ik ben echt benieuwd.”

'Fils de' is nu te bekijken via Streamz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Brusselaar van de week

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni