Renovatie Marols zwembad in zicht

Matisse Van der Haegen
24/10/2023

Baden van het Centrum staat met zijn reusachtige glaspartijen en strakke vormgeving al sinds de jaren 50 bekend als een van de knapste staaltjes art-deco-architectuur in Brussel. De stad wil het geklasseerde gebouw nu een facelift geven om het geheel nieuw leven in te blazen en toegankelijker te maken. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 2 november.

Baden van het Centrum huisvest in de Marollen een zwembad en een instructiezwembad, maar ook een turn- en bokszaal. Jaarlijks komen er meer dan 200.000 zwemmers over de vloer. Het gebouw vervult echter een dubbele rol als sport- én sociale voorziening, want ook dak- en thuislozen maken veelvuldig gebruik van de douches om er zich te wassen.

Concreet wil Stad Brussel het gebouw nu een grondige opknapbeurt geven met gerenoveerde of gerestaureerde sportfaciliteiten, een volledige make-over van de sociale douches en een uitbreiding van de cafetaria. Het plan maakt deel uit van het duurzame wijkcontract De Marollen waarbij van 2018 tot 2022 zo'n 27 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de renovatie van de wijk. 30 bijkomende maanden worden voorzien voor de uitvoering van de werken.

Hammam

Met dat geld moet nu ook de toegankelijkheid van Baden van het Centrum, ook voor mensen met beperkte mobiliteit, sterk worden opgeschroefd. Stad Brussel wil daarbij verder bouwen op het oorspronkelijke idee van een binnenstraat door het gebouw die beide zijdes langs de Kapucijnstraat en de Reebokstraat verbindt.

Vandaaruit moet de circulatie vanuit de hoofdgang worden doorgetrokken naar alle etages. De binnenstraat zal parkeerplek bieden aan 88 fietsen en scooters. Aanliggend komt een ontmoetingsruimte voorzien van bankjes die de sociale functie van Baden van het Centrum nog eens extra onderstrepen.

Andere nieuwigheden zijn de lift die vervangen wordt en een wellness bestaande uit onder meer een hammam en sauna. Om de slechte akoestiek door de geluidsreflectie tussen het water en de glaskoepel tegen te gaan, wordt over elk paneel van de koepel ook een transparant akoestisch doek gespannen.

Tot slot zal het dak van de Baden van het Centrum, met zijn indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Marollenwijk en het Vossenplein, worden opengesteld voor de buurt. Onder meer buurtcomités, sportclubs en openbare evenementen zullen er terecht kunnen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni