Resolutie vraagt regering voortouw te nemen in dialoog over teruggave kunstwerken

© Belga
15/03/2019

De Kamer heeft donderdag een voorstel van resolutie goedgekeurd waarin de regering wordt gevraagd een dialoog op te starten, een inventaris op te stellen van kunstwerken en voor een internationaal juridisch kader te streven waarin de restitutie van cultureel erfgoed tussen staten wordt geregeld.

Aan de basis van de resolutie ligt een tekst van Richard Miller (MR). Daarin werd aangedrongen op een dialoog met Frankrijk over de teruggave van kunstwerken, die door de troepen van Napoleon werden meegeroofd uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Een schilderij trok zijn aandacht in het bijzonder: 'De triomf van Judas de Makkabeeër', dat in 1794 werd meegenomen en tentoongesteld staat in het gemeentelijk museum van Nantes. Het parlement van de Franse gemeenschap keurde in 2011 een resolutie goed waarin de teruggave werd geëist.

De tekst in de Kamer werd intussen geamendeerd zodat de denkoefening werd uitgebreid naar de potentiële teruggave van kunstwerken, vooral van Afrikaanse origine, die in ons land aanwezig zijn.

N-VA onthield zich, net als bij de vorige resoluties, omdat een resolutie een regering in lopende zaken niet kan engageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , AfricaMuseum , restitutie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni