Reynders wil studie voor overkapping Kleine Ring

© FM Brussel
13/11/2014

Minister Didier Reynders (MR) wil met Beliris een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor de overkapping van de Kleine Ring. Hoewel de Brusselse regering tegen het project is, wil de liberaal nagaan of het haalbaar is om de ring te overkappen tussen Naamsepoort en Louiza.

Dat schrijft de krant L'Echo. De kost van zo'n overkapping wordt geschat op 100 à 120 miljoen euro. Geld dat Reynders uit Beliris wil halen, het fonds voor investeringen in Brussel.

Tegenstanders argumenteren dat een dergelijke studie zinloos is, omdat de overkapping niet gesteund wordt door de Brusselse regering. Minister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort (PS) heeft al gezegd dat het een verspilling zou zijn van het geld van Beliris, omdat zo'n overkapping te duur en te ingewikkeld is. Ook Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) sprak zich recent nog uit tegen het project voor een overkapping.

Niet voor het eerst
In de vorige legislatuur tapte de ploeg van Vervoort uit een ander vaatje. Toen bereikte de regering een princiepsakkoord om het stuk Kleine Ring tussen Troon en Louiza onder de grond te stoppen. Maar die piste werd in de nieuwe legislatuur verlaten vanwege de kostprijs.

Het is niet de eerste keer dat Reynders voor een overkapping pleit. In zijn boek ‘Bruxelles, vaincre la fracture’ toonde hij er zich al voorstander van om de grote Brusselse verkeersassen onder de grond te stoppen. Hij verwees toen naar de Kleine Ring, de Keizer Karellaan en de aansluiting met de E411.

Het idee om daarbij voorrang te geven aan de buurt van de Naamsepoort is evenmin nieuw. Willem Draps, een partijgenoot van Reynders, liet in 2003 ook al een plan uitwerken om de betere winkelbuurt van de hoogstad aantrekkelijker te maken, inclusief een overkapping van de Kleine Ring.

Ook Ecolo lanceerde begin jaren 2000 een idee om de Kleine Ring te overkappen. De Franstalige groenen zagen die overkapping echter ook op andere plekken waar de stadssnelweg nu nog het daglicht ziet.

Ondersteunende functie
Reynders zal zijn plan toelichten bij de voorstelling van zijn beleidsnota volgende week. Belangrijk is wel dat Beliris niet zelf werken kan uitvoeren. Het fonds heeft een louter ondersteunende functie en kan dus niet aan de slag zonder toestemming van het Gewest.

Het is nu uitkijken naar de manier waarop de beheerder van het Belirisgeld en de Brusselse regering met de verschillende visies omgaan. Dat Beliris niet beheerd wordt door een partij die ook in de Brusselse regering zit is een nieuwe situatie. In het verleden was de PS steevast verantwoordelijk voor Beliris. Diezelfde partij maakte sinds de oprichting van het gewest ook altijd deel uit van de Brusselse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni