Roemenen rukken verder op

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
28/08/2015

Fransen, Marokkanen en Roemenen zijn de grootste groepen buitenlanders in het Brussels gewest. Daarmee doen de Roemenen haasje-over met de Italianen, die afgelopen jaar nog net op de derde plaats stonden. Het aantal Roemenen nam in 2014 met 11,1 procent toe.

Fransen blijven veruit de grootste groep, maar Roemenen en Bulgaren zetten hun steile opmars verder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (Bisa). (Zie grafiek onderaan dit artikel)

Het aantal Roemenen nam in 2014 met 11,1 procent toe, het aantal Bulgaren met 11,9 procent. Voor deze twee groepen werden arbeidsrestricties pas begin 2014 volledig opgeheven. Opvallend is wel dat bijna evenveel mannen als vrouwen uit Roemenië en Bulgarije naar Brussel emigreren.

De goeddraaiende economie en de taal – Roemenen spreken een aan het Frans verwante taal – verklaren in het geval van de Roemenen voor een belangrijk deel de aantrekkingskracht van ons land, schreef brusselnieuws.be vorig jaar al.

Fransen laten zich zelden naturaliseren
Verder valt, net als vorig jaar, vooral de toename van het aantal Spanjaarden (+5,3 procent) en Fransen (+3,4 procent) op, evenzeer aangetrokken door de goed draaiende economie.

De Fransen ronden de kaap van de 60.000 inwoners en toren nu hoog uit boven de tweede groep, de Marokkanen. “Daarin speelt mee dat zeer veel Marokkanen zich in de afgelopen vijftien jaar hebben laten naturaliseren”, zegt Carol Thys, onderzoekster aan het Bisa aan brusselnieuws.be. “In 2000 woonden er nog 62.292 Marokkanen in het Brussels Gewest, nu zijn ze met 38.297. Fransen laten zich dan weer zeer zelden naturaliseren.”

De redenen voor de Franse instroom in Brussel zijn divers en al vaak opgesomd: fiscale redenen, carrièremogelijkheden, culturele nabijheid wegens de taal, goedkopere studies en een, naar Franse normen, betere verhouding tussen kosten en levenskwaliteit. Het valt op dat Franse vrouwen vaker de overstap maken dan mannen. Zij zijn met 2.500 meer, namelijk met 31.715, tegenover 29.035 mannen.

De aantallen Turken (8.876), Britten (8.583), Grieken (8.472) en Nederlanders (8.343) liggen uiterst dicht bij elkaar. Zij vallen net buiten de toptien.

Hieronder kunt u de toptien van buitenlandse nationaliteiten in Brussel bekijken:

De tien meest vertegenwoordigde buitenlandse nationaliteiten op 1 januari 2015 | Create infographics

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni