Brusselse Roma dienen klacht in tegen Conner Rousseau

© Belga - BRUZZ
11/10/2023
Updated: 11/10/2023 10.12u

Kham, een Brusselse vzw die zich bekommert om de integratie van Roma, dient woensdag een klacht in tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. "Ik krijg veel vragen van Roma-kinderen over hun veiligheid, wij willen gewoon beschouwd worden als normale burgers", zegt Dejan Stankovic van vzw Kham bij BRUZZ.

De vzw dient een klacht in wegens racisme met het oog op aanzetten tot haat en geweld. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt de vzw aan BRUZZ. Want dat is volgens de organisatie wat Conner Rousseau deed toen hij begin vorige maand na de Vredesfeesten in Sint-Niklaas aan de politie gezegd zou hebben dat ze "beter wat meer hun matrak zouden gebruiken" tegen mensen uit de Roma-gemeenschap.

“Wij hebben het gevoel dat Conner Rousseau ons niet beschouwt als volwaardige mensen”, zegt Dejan Stankovic, de woordvoerder van Kham. “Met zijn lelijke woorden heeft Conner Rousseau een dolk in ons hart geplant.”

Volgens Stankovic zijn de uitspraken van Rousseau al dagenlang hét gespreksonderwerp onder Roma, zowel bij volwassenen als kinderen. “Mensen zijn bang voor de toekomst van Roma-kinderen. Op school vragen kleine kinderen aan wie ik lesgeef (Stankovic is naast Kham-woordvoerder ook leerkracht, red.) of het waar is dat de politie nu op hen zal meppen."

"Gelukkig heeft de politie volledig correct gehandeld bij het voorval met Rousseau en kan ik hen geruststellen, daar ben ik dankbaar voor", meent Stankovic.

Slachtofferrol

Volgens Kham wentelt Rousseau zich in een slachtofferrol en is ook dronkenschap geen excuus voor zijn uitspraken. “Als Dries Van Langenhove aan een strafonderzoek wordt onderworpen voor bepaalde uitspraken online, dan kan dat ook voor meneer Rousseau”, aldus Abderrahim Lahlali, advocaat van de vzw.

"Er moet een krachtig signaal gegeven worden dat dergelijke uitspraken niet kunnen", vult Stankovic aan.

De strafklacht die wordt ingediend, is geen klacht met burgerlijkepartijstelling bij de onderzoeksrechter omdat Conner Rousseau parlementair onschendbaar is. Daarom dient de vzw een rechtstreekse klacht in bij het parket van Oost-Vlaanderen. Voor het aanzetten tot haat en racisme riskeert de partijvoorzitter in principe maximaal 1 jaar cel al is dat niet waar de vzw naar streeft.

“Na wat hij heeft gezegd, hopen we vooral op politieke daden in plaats van op woorden”, aldus Stankovic. De vzw kondigt ook aan dat ze Rousseau zal uitnodigen om mee te gaan naar het concentratiekamp van Auschwitz, waar in WO II minstens 20.000 Roma omgebracht werden. "Wij willen dat hem bewust maken van het gevaar van zijn stigmatiserende uitspraken."

Excuses

De partijvoorzitter zelf wil woensdag niet reageren op de klacht van Kham. Rousseau zal vandaag wel in dialoog gaan met vertegenwoordigers van de Roma-gemeenschap in Sint-Niklaas zoals eerder al was aangekondigd.

"Het is onze bedoeling om een sereen gesprek te hebben, om excuses persoonlijk aan te bieden en te kijken hoe we de pijn die de uitspraken hebben teweeg gebracht kunnen verzachten", zegt de woordvoerder van Rousseau Niels Pattyn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni