Roma moeten leegstand pand aan Zuidstation dan toch niet verlaten

© Infrabel
| De site van het Zuidstation (NMBS.)

Op initiatief van spoorwegbeheerder Infrabel dreigden drie Romagezinnen in Sint-Gillis middenin de coronacrisis op straat te belanden. De gerechtsdeurwaarder bezorgde de families een uitzettingsbevel voor het leegstaande pand waarin ze woonden, ondanks het moratorium op huisuitzettingen. Een dag later keerde hij op zijn stappen terug.

De drie gezinnen wonen al een tijdje in het pand van Infrabel op een boogscheut van het Zuidstation. Woensdag troffen ze een uitzettingsbevel aan op hun voorgevel. De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel had dinsdag op verzoek van Infrabel beslist dat de Romafamilies niet langer in het leegstaande gebouw mochten verblijven.

Het gebouw geeft langs een gebroken raam aan de achterzijde toegang tot de sporen. Volgens Infrabel waren de Roma in de buurt geweest van die rails en bovendien ook gespot op de perrons van de Eurostar. Daardoor vormden ze een gevaar voor de veiligheid, aldus Infrabel. Op 3 april verzocht de spoorwegbeheerder de Roma uit het pand te zetten.

Brussels moratorium

De Brusselse rechter deelde de zorgen van Infrabel en stelde een gerechtsdeurwaarder aan om de families uit het gebouw te verwijderen. Die laatste leverde het bevel tot uitzetting ook effectief af. Daar reageerden daklozenorganisaties en politici vol onbegrip op. De Brusselse regering had immers beslist om alle huisuitzettingen te bevriezen tijdens de coronacrisis.

Uiteindelijk trok de gerechtsdeurwaarder zijn staart in. Nadat hij onder meer staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) had gehoord, besliste hij het uitzettingsbevel op te schorten. Het Brussels moratorium op uitzettingen doorstond zijn lakmoesproef. Aan de krant Le Soir laat de advocaat van de drie families weten nu ook de beslissing ten gronde te zullen aanvechten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?