Romeinse resten gevonden op werf Thurn & Taxis

Bij bouwwerkzaamheden op de site van Thurn & Taxis zijn overblijfselen gevonden uit de tweede of derde eeuw. De werf is stilgelegd en archeologen onderzoeken de vondst. In Brussel zijn eerder nog niet veel resten uit de Romeinse periode gevonden.

De overblijfselen zijn enkele dagen geleden gevonden op de werf van het Herman Teirlinckgebouw, de toekomstige stek van heel wat Vlaamse ambtenaren in Brussel. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het departement archeologie van het Gewest. 

Zes meter onder de grond trof men een houten staket aan waar vroeger een zijarm van de Zenne moet gelopen hebben. Omdat het grondwater er vandaag op twee meter diepte zit, bevond het hout zich eronder in een anaerobe omgeving, waardoor het heel goed bewaard is gebleven.

De overblijfselen dateren waarschijnlijk uit de tweede of derde eeuw na Christus, toen deze streken deel waren van het Romeinse rijk. "Het gaat om een uitzonderlijke vondst voor de geschiedenis van het Brussels Gewest", zegt archeologe Sylviane Modrie. "Behalve enkele geïsoleerde vondsten zoals munten, constructiemateriaal en keramiek zijn op het gewestelijk grondgebied slechts enkele villae (landbouwbedrijven), uit dezelfde periode gekend, namelijk in Anderlecht, Jette en Laken. Dankzij deze ontdekking kan een nieuw deel van de Romeinse geschiedenis van het Gewest geschreven worden."

Archeologen bestuderen momenteel de restanten. De werkzaamheden aan de fundering zijn stilgelegd tot midden augustus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Sylvie Kreusch op eigen kracht
  • Dieudo Hamadi: le cinéma made in Congo
  • Ophélie Mac against black stereotypes
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement