Herman Teirlinckgebouw voor Vlaamse administratie

Het nieuwe kantoorcomplex voor de Vlaamse administratie op de site van Thurn & Taxis krijgt de naam Herman Teirlinckgebouw. De jaarlijkse huurprijs bedraagt 8,8 miljoen euro. Het gelijkvloers en de vier binnentuinen zullen ook publiek toegankelijk zijn.

Het bouwproject, dat tot nu toe de naam Meander droeg, werd woensdag symbolisch op gang geschoten door Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA), die een maquette van het gebouw begroef tussen de funderingen.

Ambtenaren konden zelf voorstellen doen voor een gebouwnaam. Daarbij kwam die van schrijver Herman Teirlinck uit de bus. "Ik ben zeer tevreden dat de nieuwe naam een link vormt tussen Brussel, de Rand en Antwerpen", zei de uit Antwerpen afkomstige Homans. Teirlinck zag het levenslicht in Molenbeek, vlakbij de site van Thurn & Taxis, stichtte in Antwerpen de naar hem genoemde toneelschool en overleed in Beersel. De ambtenaren die de winnende naam voorstelden, krijgen trouwens een kookworkshop in Parckfarm, de kantine in het park van Thurn & Taxis (Lees verder na het simulatiebeeld).

© Extensa

Tegen eind 2017 moet de nieuwbouw klaar zijn. Dan verhuizen dertien administraties naar het nieuwe gebouw, goed voor bijna 2.600 ambtenaren. De meesten van hen werken nu in het Phoenix- en het Boudewijngebouw. Het Herman Teirlinckgebouw zal een totale vloeroppervlakte hebben van 46.000 vierkante meter en een maximale hoogte van 60 meter. "Dit wordt een nieuwe landmark", aldus nog Homans. "Het mag duidelijk zijn dat we Brussel niet loslaten."

Vlaanderen zal jaarlijks een huurprijs van 8,8 miljoen euro betalen. Dat is volgens Homans 4 miljoen euro minder dan de huidige gebouwen. Daarnaast moet de concentratie van verschillende diensten efficiëntiewinsten opleveren, al is het maar omdat ambtenaren zich niet moeten verplaatsen tussen verschillende gebouwen of omdat er slechts één onthaal nodig is. (Lees verder na het simulatiebeeld)

© Neutelings Riedijk architecten/A2Studio

Publieke tuinen
Met het project op Thurn & Taxis verlaat de Vlaamse administratie de vertrouwde Noordwijk en kiest ze voor multifunctioneel project. "Het nieuwe gebouw is veel meer dan een kantoorcomplex", vertelt architect Willem Jan Neutelings aan brusselnieuws.be. "Het wordt ook geen toren in spiegelglas waar buitenstaanders niets te zoeken hebben. Op het gelijkvloers komt een interne straat die publiek toegankelijk zal zijn, net zoals in het Koninklijk Entrepot ernaast. Er is ook plaats voor andere functies zoals een crèche en een fitness. De kantoren zijn opgebouwd rond vier binnentuinen van 20 bij 20 meter en ook die zullen publiek toegankelijk zijn."

Ambtenaren zullen overigens geen vaste stek krijgen in het gebouw. "Het wordt een nieuw soort kantooromgeving, waar mensen afhankelijk van de behoefte in team kunnen werken of zich kunnen afzonderen als ze zich moeten concentreren. Mensen kunnen ook staand werken, of in een lounge. De flexibele omgeving moet leiden tot betere interactie en meer creativiteit."

Heel wat ambtenaren die met de trein pendelen naar het Noordstation maakten eerder bezwaar tegen de keuze voor de Thurn & Taxis omdat de site te ver van het station zou liggen en ook in een onveilige omgeving. Volgens Homans is de vrees weggenomen met enkele geleide wandelingen en zullen dienstfietsen en bussen voor een vlotte verbinding zorgen. Een nieuwe brug over het kanaal moet voor een wandeling of rit in rechte lijn zorgen tussen het station en de site.

© Neutelings Riedijk architecten/A2Studio

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?