Rond Brussel (9): Sint-Gillis

Tijs van den Boomen
© Brussel Deze Week
10/01/2013
Je hebt minimaal drie toevoerwegen nodig om een rotonde te rechtvaardigen, maar meestal zijn het er vier: vanuit elke windrichting één. Brussel zou Brussel niet zijn als dat niet beter kon. Hier vind je vijf- en zessprongen met een rotonde in het midden, maar een hoogtepunt is te vinden in Sint-Gillis: de Bareel is een kleine rotonde die door maar liefst zeven wegen wordt gevoed. Dat levert evenzovele fraaie schuine hoeken op.

Om deze complexe verkeersmachine in alle rust te bewonderen staat de rotondoloog op vier van die hoeken een café ter beschikking. De beste keuze is The Queen's, dat aan de hoge kant van de rotonde is gelegen en dus het meeste overzicht biedt. Ga aan het raam zitten en verbaas je over de onafgebroken stroom auto's, voetgangers, bestelbusjes, fietsers, brommers en vrachtwagens die de krappe ruimte moeten delen met drie tramlijnen en een bus. Na een tijdje duizelt het je wie voorrang heeft en wie niet, het lijkt vooral op gevoel te gebeuren, en op brutaliteit. De simpele basisregel van de rotonde (wie erop zit, heeft voorrang) gaat hier namelijk niet op: het vertrouwde rotondebord met drie witte pijlen ontbreekt, er staat alleen een bord dat je verplicht rechtsom te rijden.

Een miniem verschil met grote gevolgen: voorrang voor verkeer dat de rotonde opkomt. Weinig mensen zijn zich hiervan bewust, en dus doen verkeerslichten een poging om de stromen te beteugelen. Dat lukt slechts gedeeltelijk omdat de lichten aan meerdere kanten tegelijk op groen staan. Bovendien doorkruisen de hevig bellende trams letterlijk de hoofdregel dat verkeer van rechts voorrang heeft. En dan zijn er nog de voetgangers die bij groen mogen oversteken, maar die niet worden beschermd door rode lichten die de afslaande auto's op datzelfde moment tot stoppen dwingen. Het blijft dus gokken.

Een nieuw inrichtingsplan van Mobiel Brussel moet een einde maken aan deze chaos - dan wordt de Bareel van Sint-Gillis een echte rotonde. Misschien krijgen passanten dan tijd om het uit 1900 stammende beeld van het waterdraagstertje te bewonderen.


Rond Brussel weergeven op een grotere kaart

----------------------------------------------------------------------------------------

Vlaanderen heeft de reputatie dat de rotondes er vol staan met bespottelijke beelden. Maar hoe zit het in Brussel? Voor BDW onderneemt de Nederlandse rotondoloog Tijs van den Boomen de komende maanden een zoektocht naar de rotondes van de negentien Brusselse gemeenten. Welke spiegel houden ze ons voor?

Rond Brussel

De Nederlandse journalist-rotondoloog Tijs van den Boomen analyseert in deze nieuwe reeks de rotondes van het Brussels gewest: wat zeggen ze over de gemeente waar ze liggen? Benieuwd waar de rotondes juist liggen? Dan moet u op deze Google Maps-kaart zijn. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, Rond Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni