Rondkomen met 60 euro per week

© SP.A
| Hannelore Goeman.

Rondkomen met 60 euro per week. Dat probeerde Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A), in het kader van de inleefweek voor armoede. “Ik besef nu dat mensen in armoede zich op niks anders kunnen concenteren.”

Om mensen bewust te maken van wat armoede is, organiseert de organisatie Welzijnszorg elk jaar een inleefweek. Mensen moeten dan rondkomen met 60 euro, ongeveer het budget van iemand die in armoede leeft.

Dit jaar ging Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) de uitdaging aan, en zag dat het moeilijk was. “Tellen, tellen en nog eens tellen”, zegt ze. “De goedkoopste voeding zoeken in de winkel betekent minder gezonde voeding kopen: etenswaren in blik zijn goedkoper dan vers fruit en groeten. En de hele week lasagna.”

Niet alleen de financiële kant is moeilijk, volgens Goeman. Ook de eenzaamheid komt om de hoek loeren. “Je hebt geen geld om te ontspannen, om naar de bioscoop te gaan bijvoorbeeld of gewoon een glas te drinken met vrienden."

"Na één week besef ik dat mensen in armoede zich moeilijk op iets anders kunnen concentreren dan proberen rond te komen. Constant puzzelen, afwegen wat hoeveel kost is een full time job", aldus Goeman, die verzekert deze ervaring mee te nemen in haar werk als parlementslid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?