Rousseau scherp voor Brusselse vaccinweigeraars: 'Mogen het niet verpesten voor anderen'

© PhotoNews
Updated: 02-09-2021 - 11:42

Verstrengingen lijken onvermijdelijk nu er een vierde golf zit aan te komen. Al pleit Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ervoor om eventuele verstrengingen enkel nog in te voeren voor ongevaccineerden. Hij wijst vooral naar Brussel waar de vaccinatiegraad nog steeds het laagst is. Het vaccin in Brussel verplichten, lijkt volgens hem niet overbodig. Ook Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) is voorstander.

"Ik maak mij zorgen over Brussel". Vooruit-voorzitter Conner Rousseau windt geen doekjes rond de vaccinatiegraad in het Gewest. Op dit moment is slechts 60 procent van de volwassen Brusselaars gevaccineerd, ten opzichte van 90 procent in Vlaanderen.

Rousseau pleit er daarom voor om toekomstige verstrengingen enkel nog in te voeren voor mensen die het vaccin weigerden. "Het is voor mij onbespreekbaar dat mensen die gevaccineerd zijn, zich moeten opofferen voor wie egoïstisch is geweest."

Met de vierde coronagolf die er overigens aan zit te komen, zijn die verstrengingen niet overbodig. Al gaan die niet voor iedereen gelden. Rousseau kijkt op dat gebied richting een coronapaspoort. "Zeker in Brussel is het logisch om met het Covid Safe Ticket te werken", klinkt het.

Volgens Rousseau zou de coronapas dan gebruikt kunnen worden binnen de horeca of de winkelcentra. De vraag of we dan in een ‘pasjesmaatschappij’ terecht zouden komen, wuift hij weg: "Je hebt toch ook een pasje nodig als je een boek in de bibliotheek wil ontlenen?”.

Verplicht vaccineren in Brussel?

Ondertussen ligt de discussie rond verplicht vaccineren op tafel. "Een algemene verplichting is niet nodig", meent Rousseau. Op de vraag of dat in Brussel wel moet, antwoordt Rousseau dat "het tijd is om wat peper te strooien over die stad."

Volgens Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) zou zo'n algemene verplichting in Brussel zijn vruchten afwerpen. "Op een bepaald moment moeten de maskers afvallen. Waar ik niet tegen kan, is dat men zegt dat men je het leven zuur gaat maken tot je begrijpt dat je je moet laten vaccineren. Er is duidelijk een vaccinatietekort in Brussel en, als het niet werkt, moet je de redenering doortrekken en zeggen dat er een verplichting komt", aldus Crucke donderdag op LN24.

Afgelopen maandag had PS-voorzitter Paul Magnette aangegeven dat hij open staat voor een debat over de verplichte vaccinatie. "‘We mogen niet vergeten dat de verplichte vaccinatie al bestaat. Er mag dus geen taboe zijn, en op een bepaald moment zullen we het er toch over moeten hebben.", zei Magnette aan Le Soir. Toch blijven de Franstalige socialisten voorzichtig.

Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) merkt op dat de vaccinatiegraad boven de 80 procent gaat en nog kan stijgen. Als er in het najaar een vierde golf komt en de ziekenhuizen kunnen de toename van het aantal besmettingen aan, dan hebben we ons doel bereikt, aldus Morreale op de RTBF. "Maar als we opnieuw restaurants of andere plaatsen moeten sluiten, dan zal iedereen begrijpen dat we de kwestie op tafel moeten leggen."

Het cdH zei woensdag voorstander te zijn van een verplichte vaccinatie. Bij Ecolo, dat in Brussel de minister van Gezondheid levert, wordt gehamerd op het belang van pedagogie en pogingen om mensen te overtuigen zich te laten inenten.

Aan Vlaamse zijde is CD&V voorstander van verplichte vaccinatie voor de zorg, maar voor de rest van de bevolking niet. Het is voor de partij van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke belangrijk om de vaccinatiegraad overal hoog te krijgen door incentives, zoals het gebruik van het Covid Safe Ticket, die toegang geeft tot een ruimere vrijheid.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?