Royal Rebellion: politie arresteert ruim 400 actievoerders

HD
© BRUZZ - Belga
12/10/2019
Updated: 13/10/2019 08.14u

Extinction Rebellion stond klaar om de tuinen van het Koninklijk Paleis over te nemen voor hun eerste massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in Brussel. De actievoerders zijn gaan neerzitten op het Koningsplein voor hun volksvergadering. In totaal werden 435 actievoerders opgepakt. Zij werden zaterdagavond vrijgelaten.

"We hebben contact gehad met de politie en die heeft gezegd dat we niet welkom zijn. We gaan zo dicht mogelijk proberen raken, maar er zijn meerdere scenario's", vertelde Jean Sobczak van Extinction Rebellion op een persconferentie op donderdag.

Extinction Rebellion had opgeroepen tot een bezetting van de tuinen van het koninklijk paleis, om daar deel te nemen aan thematische volksvergaderingen over hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. Die koninklijke tuinen bevinden zich echter in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn. Vrijdag is een delegatie van de actievoerders wel ontvangen door de kabinetschef van de koning, zo meldt het Paleis.

Volksvergaderingen

De Brusselse politie had dan ook alles voorzien om een bezetting van de tuinen te verhinderen. Zo werden de uitgangen van het koninklijk park aan de zijde van het Paleizenplein afgesloten en waren heel wat agenten opgetrommeld. Die leidden de actievoerders naar het Koningsplein, waar ze zich verzamelden.

De actie moet de vorm aannemen van een “programma van Volksvergaderingen”, waar zal besproken worden hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. "Mensen zitten neer in groepjes om de verschillende agendapunten te bespreken," zei onze reporter ter plaatse rond de vroege namiddag, "alles verloopt heel vreedzaam". Een aantal van de actievoerders gaf aan dat ze ter plekke zullen blijven gedurende minstens 24 uur.

400-tal arrestaties

Op het Brusselse Paleizenplein, voor het koninklijk paleis, heeft de Brusselse politie kort na 16.00 uur een groep actievoerders opgepakt. Die hadden toch geprobeerd om via het plein door te dringen tot de tuinen van het koninklijk paleis. Op het Paleizenplein pakte de politie 118 mensen op.

De actievoerders trokken vervolgens naar het Koningsplein. Daar werden ruim 300 mensen gearresteerd. In totaal werden 435 manifestanten administratief aangehouden bij de protestactie van Extinction Rebellion. Zij werden later vrijgelaten. Een actievoerder en twee politieagenten raakten lichtgewond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, extinction rebellion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie