| Voetbalsupporters van de Rode Duivels kijken op café naar de wedstrijd (archiefbeeld).

RTBF maakt uitzending EK-matchen dan toch gratis voor cafés

TDN
© BRUZZ
02/06/2021
Updated: 02/06/2021 11.11u

Horecazaken of evenementorganisatoren die het EK voetbal willen tonen op (groot) scherm moeten de RTBF dan toch geen vergoeding betalen. De Franstalige openbare omroep, die samen met de Vlaamse tegenhanger VRT rechtenhouder is voor Euro 2020, past de modaliteiten van zijn algemene uitzendvoorwaarden aan.

Cafés, restaurants of andere etablissementen moeten toestemming vragen aan de rechtenhouders - in België zijn dat de openbare omroepen RTBF en VRT - om de EK-wedstrijden uit te zenden. In dat document was een specifiek tarief opgenomen voor schermen die naar buiten gericht zijn, zo schreef de krant La Dernière Heure woensdag.

Maar nu de modaliteiten voor evenementen rond het EK bekend zijn, keert de RTBF zijn kar. "We passen onze voorwaarden voor catering en evenementen aan", zegt een woordvoerder van de Franstalige openbare omroep. "Wij zullen betalen voor de rechten. De horecazaken en organisatoren zullen gratis mogen uitzenden. De omvang van hun evenement is namelijk beperkt. Op die manier steunt de RTBF de relance."

Tot 300 euro per wedstrijddag

In de vorige overeenkomst die moest afgesloten worden door horecazaken en organisatoren was sprake van een variabele prijs tussen 181,50 en 302,50 euro - afhankelijk van de capaciteit per wedstrijddag. Voor meer dan 500 personen - wat vanaf 1 juli mogelijk kan zijn - lag de prijs op 1 euro per toeschouwer. Café- of restauranthouders zouden minder betalen als ze meer EK-dagen uitzenden.

Op basis van dat degressieve tarief berekende La Dernière Heure dat een bar zo maximaal 4.000 euro (incl. btw) had moeten ophoesten om alle 22 wedstrijddagen aan te bieden aan de voetbalsupporters. Wie binnen een scherm plaatst, of op zijn terras maar niet naar buiten gericht, betaalde voor alle duidelijkheid sowieso niets zolang er ook geen inkom werd gevraagd.

Het EK voetbal kan cafés eindelijk inkomsten opleveren. Dit is een wijze beslissing

Burgemeester Benoît Cerexhe (CDH)

De maatregel gold tot woensdag voor alle hotels, restaurants, non-profitorganisaties en lokale overheden in Brussel en Wallonië. Onder meer Benoît Cerexhe (CDH) had kritiek op deze aanpak. "Het EK voetbal is het eerste positieve evenement voor de horeca sinds de coronacrisis. Het kan cafés eindelijk inkomsten opleveren", aldus de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe.

Cerexhe sprak de wens uit dat de horeca vrijgesteld zou worden van de tarieven. En zijn gebeden werden woensdag dus vrij snel verhoord. "Ik ben blij dat de RTBF erop terugkomt en dus gratis de wedstrijden aanbiedt voor alle openluchtevenementen. Dit is een wijze beslissing", aldus Cerexhe.

Bij de VRT, dat aan Vlaamse kant de uitzendrechten in handen heeft, lag het vragen van een vergoeding aan de horecazaken niet op tafel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni