transmigranten asielzoekers Maximiliaanpark migratie vluchtelingen dakloos daklozen slaapplaats

| Het stijgend aantal daklozen is onder meer te verklaren door de vele vluchtelingen in het Maximiliaanpark.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei wordt er 24 uur actiegevoerd om de situatie van de ruim 4.000 Brusselse daklozen aan te kaarten. 4.175 actievoerders zullen de nacht op straat doorbrengen.

De actie volgt op het onderzoek van La Strada, waaruit bleek dat er in Brussel in 2018 4.187 dak- en thuislozen waren. Sinds de eerste telling van La Strada 2008 is het aantal dak- en thuislozen meer dan verdubbeld. In 2016 waren er nog 3.386 dak- en thuislozen. 759 personen bleken de nacht van 5 november 2018, toen La Strada de telling van 2018 deed, effectief op straat door te brengen, tegenover 707 in 2016.

De actie wordt georganiseerd door 'Recht op een dak of het dak op kunnen' en wordt ondersteund door verschillende andere organisaties uit de dak- en thuislozenhulp. Zij willen aandacht vragen onder de bevolking en politici voor het groeiend aantal daklozen en hun situatie.

Standbeelden krijgen een dak

De acties zullen 24 uur duren en beginnen vrijdagochtend. Gedurende de dag zullen er in Brussel bedden staan om de absurditeit van dakloosheid aan te kaarten, zo meldt de organisatie zelf. Verder zal er tussen de middag een actietheater plaatsvinden voor het vredegerecht van Sint-Gillis, worden er symbolische daken geplaatst boven standbeelden en wordt anti-daklozenmeubilair 'herzien'.

's Avonds is er een grote samenkomst gepland aan het Muntplein, waar in totaal 4.175 mensen de nacht zullen doorbrengen. Dat aantal benadert het aantal daklozen dat La Strada in 2018 telde. Gedurende de nacht zullen er onder meer een straattheater en verschillende films te zien zijn en is er een open podium. Ook is er een buffet voorzien. Alle details zijn te vinden op de Facebookpagina van de organisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, dakloos, Muntplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni