Aantal dak- en thuislozen opnieuw sterk gestegen

Samusocial Samusocial
© Samusocial
| Samusocial helpt daklozen op straat (archiefbeeld).
© Samusocial
| Samusocial helpt daklozen op straat (archiefbeeld).

Het aantal dak- en thuislozen in het Brussels gewest blijft stijgen. Dat blijkt uit een telling van organisatie La Strada, die 4.187 mensen telde in 2018. Dat zijn er ruim achthonderd meer dan tijdens het vorige onderzoek. Het aantal kinderen en minderjarigen bleef stabiel, maar is volgens de onderzoekers desalniettemin onrustwekkend.

La Strada telt sinds 2008 elke twee jaar de dak- en thuislozen in Brussel. Met de telling, die tijdens de nacht van 5 november 2018 plaatsvond, wil La Strada overheid en organisaties kennis verschaffen waarop ze hun beleid kunnen baseren.

Sinds de eerste telling in 2008 is het aantal dak- en thuislozen meer dan verdubbeld. Afgelopen najaar werden er in totaal 4.187 mensen geteld, ten opzichte van 3.386 in 2016. 759 personen bleken de nacht van 5 november 2018 effectief op straat door te brengen, tegenover 707 in 2016. Vrijdag 10 mei voert de organisatie 'Recht op een dak of het dak op kunnen' actie naar aanleiding van de nieuwe cijfers.

la strada
© La Strada
| De onderzoekers maakten onderscheid tussen de verschillende types dak- en thuislozen.

De onderzoekers maakten onderscheid tussen de verschillende types dak- en thuislozen: dak- en thuislozen, geen huisvesting, ongeschikte huisvesting of ziekenhuizen. Opvallend is ook een nieuwe speler op het gebied van daklozenopvang. Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen bood tijdens de telling onderdak aan 685 mensen, tegenover 570 overnachtingen via Samusocial.

Kinderen

Onrustwekkend is ook het aantal kinderen en minderjarigen dat werd geteld, zegt onderzoeker Fran├žois Bertrand. "Het is een alarmerende vaststelling dat er heel wat families in kraakpanden wonen. Die staan niet op de radar van sociale organisaties en hebben zodoende ook geen toegang tot primaire rechten zoals onderwijs en een leefloon."

Het gaat in 2018 om 612 kinderen, van wie 20 op straat leefden, tegenover 605 in 2016 van wie toen 24 op straat werden gesignaleerd. Het aantal kinderen dat verbleef in een crisisopvang steeg flink: van 149 naar 227. Het aantal kinderen dat in een kraakpand verbleef, daalde dan weer van 90 naar 11 kinderen.

la strada
© La Strada
| Het aantal dak- en thuisloze minderjarigen bleef stabiel, maar is desalniettemin alarmerend.

"Er zijn veel te weinig sociale woningen ten opzichte van de vraag," verklaart onderzoeker Fran├žois Bertrand de stijging van het aantal dak- en thuislozen. Hij wijst erop dat er in het Brussels Gewest slechts 36.117 sociale huurwoningen zijn, terwijl er 48.804 huishoudens op de wachtlijst staan.

Duidelijk is volgens de onderzoeker dat er meer middelen nodig zijn voor opvanghuizen, en voor initiatieven als Housing First. Ook families en kinderen zijn een uitdaging voor de toekomstige minister om aan te pakken. "Er moet een kader komen rond minderjarigen," zegt Bertrand. "Minderjarigen in noodopvang moeten begeleid worden, ze moeten naar school en een aangepaste opvang krijgen."

Ook hoopt Bertrand op een coherente aanpak voor noodopvang. "De federale regering heeft de afgelopen winter maar een minimum aan opvangplaatsen voorzien, en het Gewest heeft zelf moeten bijleggen voor extra plaatsen in de noodopvang."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?