Ruim duizend picknickers bezetten Beursplein

© sds

Het Beursplein werd zondagmiddag weer ingenomen door de deelnemers aan Picnic The Streets. Meer dan drieduizend mensen hadden via sociale media gemeld erbij te zijn, maar uiteindelijk protesteerden iets meer dan duizend mensen al picknickend tegen de manier waarop het stadsbestuur de Vijfhoek autoluw wil maken.

Picnic The Streets betoogde aanvankelijk voor een autovrij Beursplein, maar is niet blij met de manier waarop het stadsbestuur de Vijfhoek wil hertekenen. De betogers vrezen dat de niet-autovrije delen op de geplande parkeerlus enorm veel verkeer te slikken zullen krijgen. Ook de handelaars in die buurten vrezen daarvoor.

Waaiers en zonneschermen
​De mega-picknick en bijbehorende optredens begonnen om 12 uur en gingen door onder een blakerende zon. Veel picknickers hadden waaiers, paraplu's of zelfs parasols meegebracht. Weer anderen zochten verkoeling in de schaduw van de Beurs. Sommige deelnemers vertrokken zelfs weer, vanwege de hitte op de betonnen vlakte.

'Het weer speelde een rol'', denkt medeorganisator Gerben Van den Abbeele. Niet alleen de hitte op de middag: ''Vanochtend rond tien uur viel er in Anderlecht in elk geval nog een fikse hagelbui. Wellicht heeft dat ook wat potentiële deelnemers afgeschrikt.''

De Brusselse politie verwijst naar de cijfers van de organisatoren zelf. ''Op het hoogtepunt, iets na 13 uur, waren er ruim duizend deelnemers'', zegt Van den Abbeele. ''Daar ben ik persoonlijk heel tevreden mee, omdat onze boodschap dit keer veel genuanceerder was. Het autovrije Beursplein is al gerealiseerd, en dus begrijpen veel Brusselaars niet waarom we überhaupt nog wilden betogen.''

 

VIDEO: Bekijk het verslag van tvbrussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?