Rust keert weer na honderden opgepakte gele hesjes

© BRUZZ
Updated: 08-12-2018 - 17:07

De politie heeft naar aanleiding van de actie van de gele hesjes enkele honderden betogers opgepakt. Een deel van de betogers trok na de schermutselingen aan Lambermont nog via de kleine ring en de Albert II- laan naar Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, achtervolgd door de politie. Een deel van die gele hesjes is ook opgepakt, een ander deel is uiteengedreven, zodat de rust grotendeels is weergekeerd.

Eerder op de dag waren er twee groepen gele hesjes van om en bij de 500 man. Beide groepen waren volledig omsingeld door de politie. De ene groep bevond zich op het kruispunt van de Kleine Ring met de Lambermontstraat, die uitgeeft op de ambtswoning van de premier. De andere groep trok via het Rogierplein naar de Noordwijk.

Vooral de Lambermont-groep roerde zich, stelden onze reporters ter plaatse vast. Ze waren gewapend met stenen, die ze naar de politie gooien. Een man had een hamer vast. De politie reageerde met het waterkanon, de matrak en pepperspray.

Arrestaties

Brussels hoofdcommissaris Pierre Vandersmissen was eerder in discussie met dat groepje. Hij vroeg hen de gele hesjes uit te trekken en naar huis te gaan, "ou il faut passer à la caisse", waarmee hij bedoelt dat er arrestaties zullen volgen, met of zonder geweld.

Die arrestaties gebeurden uiteindelijk op vrijwillige basis. Manifestanten die het beu waren, konden zich overgeven aan de politie, die hen administratief aanhield, handboeien omdeed en op de grond zette. De arrestanten werden op bussen geladen en overgebracht naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek. (Lees verder onder de video).

Ambassade

Het groepje aan de Amerikaanse ambassade leek het dan weer op de paarden van de politie gemunt te hebben, onder meer door een voetzoekers naar te gooien. De groep van opnieuw enkele honderden betogers liep via de Congreskolom naar Rogier.

Uit voorzorg zette de politie even de Nieuwstraat af. Ook het Rogierplein werd hermetisch afgesloten. De groep manifestanten, die al flink uitgedund waren, verzeilden vervolgens in een kat-en-muisspel met de politie. Via het Maximiliaanpark liepen ze naar Schaarbeek en Sint-Joost, waar ze uiteen zijn gedreven.

De rust lijkt nu grotendeels te zijn weergekeerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?