'Gele hesjes' roepen op tot nieuwe betoging

© KVDP / BRUZZ
| De jongste gele hesjes-betoging verliep vrij rustig.

Op sociale media roepen meerdere gele hesjes-groepen op tot een nieuwe betoging zaterdag in Brussel-Stad. Er circuleert ook een agressieve YouTube-video. “Zolang ze in Frankrijk protesteren, wij ook.”

Ondanks de gedaalde opkomst afgelopen weekend, roepen gele hesjes her en der op tot een nieuwe betoging komende zaterdag, kerstperiode of niet. Ze willen onder andere de Nieuwstraat en De Brouckère bezetten.

“Vorige keer was de opkomst inderdaad belachelijk laag,” zegt een mede-organisator, die anoniem wil blijven. “We zullen zien hoeveel volk er deze keer naartoe komt. Maar de manifestatie gaat in ieder geval door.”

Voor de eerste keer circuleert er ook een ‘Gele Hesjes Anonymous’-video op YouTube. Niets te maken met het hackerscollectief Anonymous, zegt de organisator. “Op deze manier kunnen we onze boodschap brengen zonder achteraf problemen te krijgen.”

De boodschap is namelijk agressief. Op de dramatische tonen van Requiem for a dream roept de video op tot geweld. Ze noemen verschillende groepen burgers, verplegers en studenten, maar ook met nadruk relschoppers en hooligans.

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene is op de hoogte van de video, schrijft La Capitale, maar ze geven niets prijs over de maatregelen die ze komende zaterdag tegen de betoging zullen nemen.

Zaterdag zouden de fluohesjes voor de vierde keer in Brussel betogen. Hoe vaak willen ze nog protesteren? “Zolang er in Frankrijk gele hesjes de straat op komen, doen wij mee,” aldus de mede-organisator.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?