reportage

Portret van de Brusselse gele hesjes: 'Wij eisen inspraak'

© KVDP/BRUZZ
| De derde betoging in Brussel van de gele hesjes verliep rustig.

Voor de derde keer hebben de gele hesjes in Brussel betoogd. Dit keer verliep alles rustig en waren ze minder talrijk. "De regering moet naar ons luisteren."

De gele hesjes hebben gelijk, vindt Theo Meeus uit Sint-Gillis. Hij liep zaterdag mee met een geel hesje aan. "Mijn hele leven heb ik in een papierfabriek gewerkt. Gelukkig kan ik fatsoenlijk leven, maar veel mensen hebben een ontoereikend inkomen en komen niet meer rond."

"Jonge mensen vinden geen vast contract meer en moeten het doen met veel kleine, slecht betaalde jobs", vertelt Meeus. "Mensen aanvaarden dat niet langer meer." Meeus, die zelf vakbondsmilitant is geweest, ziet gelijkenissen. "De vakbonden komen op voor meer koopkracht. In zekere zin vragen de gele hesjes hetzelfde."

"Veel gele hesjes komen voor de eerste keer op straat. De verontwaardiging is groot. De hesjes hebben al veel bereikt: ze zetten de politiek in nauwe schoentjes."

aez
© KVDP/BRUZZ
| Theo Meeus uit Sint-Gillis: 'Veel mensen komen niet meer rond. Dat aanvaarden we niet meer.'

Ook yogaleraar Florence uit Tubeke betoogde mee. "Ik ben nochtans geen activist", lacht ze. "Dit is mijn eerste protestactie met de gele hesjes. Verder ben ik enkele weken geleden ook op straat gekomen voor het klimaat."

En waarom zij nu op straat komt? "Op sociaal vlak en inzake het klimaat werkt het kapitalistisch systeem niet meer. Er moeten hervormingen komen", klinkt het. "Ik denk bijvoorbeeld aan volksraadplegingen. People have the power, we willen dat het volk meer macht krijgt."

aze
© KVDP/BRUZZ
| Florence, yogaleraar uit Tubeke: 'People have the power.'

Dat de bevolking meer inspraak moet krijgen, vind ook Catherine uit de regio rond Charleroi. "De regering neemt beslissingen zonder naar ons te luisteren. Wij stemmen een keer en dan hebben we niets meer te zeggen. We willen dat er meer naar ons geluisterd wordt."

Voor haar is het de derde keer dat ze met de gele hesjes op straat komt in Brussel. De eerste twee keer liep het uit de hand. "Gewelddadig was het toen zeker, maar de politie provoceerde toen", zegt ze. "Vandaag is het rustig."

En dat vindt ze goed. "La police avec nous", heeft ze op haar hesje geschreven. "Want ik denk dat eens zij hun uniform uittrekken en thuiskomen, net zoals ons dezelfde problemen hebben."

aze
© KVDP/BRUZZ
| Catherine uit de streek rond Charleroi: 'De regering luistert niet naar ons en dat moet veranderen.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?