© KVDP / BRUZZ
Updated: 15-12-2018 - 16:20

Het gele hesjesprotest van zaterdag is afgelopen. Verspreid over de namiddag waren er zo'n 400 à 500 deelnemers, schat de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene. "Alles is vrij rustig verlopen. Er is geen schade, er zijn geen gewonden gevallen," aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Even op een rijtje: het was vandaag de derde zaterdag op rij dat het gele hesjesprotest tegen de hoge belastingen en brandstofprijzen plaatsvond in Brussel. Initieel was er opgeroepen om om 13.00 uur te verzamelen op het Luxemburgplein. De politie was vanaf dat moment zichtbaar en alert ter plaatse, en fouilleerde grondig.

De ordediensten verboden echter meteen de bijeenkomst ter plekke, en nodigde de aanwezigen uit zich richting Kunst-Wet te begeven. Daar hielden ze een half uur durende protestactie, waarna het terug richting Luxemburgplein ging. Onderweg werd de Wetstraat geblokkeerd.

Bij de hereniging op het Luxemburgplein werd er een tijdlang onderhandeld met de politie, die aangaf dat de betoging zich mocht ontbinden. Daar gingen de actievoerders duidelijk niet mee akkoord, want omstreeks 15.00 uur werd een nieuwe optocht van zo'n 150 gele hesjes aangevat onder zware politiebegeleiding.

De gele hesjes wandelden daaropvolgend onder politiebegeleiding door de Brusselse straten. De betogers konden hun stem laten horen.

De gele hesjes mochten ook enkele minuten het kruispunt van de Kunstlaan met de Belliardstraat bezetten. De betogers waren constant omringd door een grote groep agenten die alles in goede banen leidden.

hesjes
© KVDP / BRUZZ

60-tal arrestaties

Bij de opkomst van de gele hesjes zijn vandaag in totaal een 60-tal mensen gearresteerd. "De redenen van arrestatie zijn ofwel het verstoren van de openbare orde, ofwel het in het bezit zijn van verboden voorwerpen, zoals voetzoekers, maskers, etcetera," lichte Van de keere toe.

Bij het eerste protest van de gele hesjes in Brussel werden zo nog een tachtig betogers gearresteerd. Meer dan vierhonderd manifestanten werden opgepakt bij het tweede protest van de gele hesjes.

Verkeershinder

De actie van de gele hesjes veroorzaakte ook de nodige verkeershinder. Een tijd lang werd de Reyerstunnel afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?