Gele hesjes straks weer in Brussel, met 'eigen ordediensten'

© KVDP/BRUZZ
| De gele hesjes protesteren voor de derde keer in Brussel. De organisator wil gewelddadige escalaties zoals de vorige keren vermijden.
Updated: 15-12-2018 - 07:11

Zaterdag betogen de 'gele hesjes' opnieuw in Brussel vanop het Luxemburgplein. "Wij willen rustig protesteren en voorzien zelf ordediensten om amokmakers te weren", zegt de initiatiefnemer aan BRUZZ. De politie zal op dezelfde manier optreden als tijdens de twee laatste betogingen van de gele hesjes. Ook verwacht de politie de nodige verkeershinder.

"Een derde optreden van de gele hesjes." Zo wordt de betoging op Facebook aangekondigd. Zaterdag verzamelen de 'gele hesjes' om 13 uur op het Luxemburgplein. "Daarna trekken we via de Luxemburgstraat richting Kunst-Wet", zegt initiatiefnemer Hervé aan BRUZZ.

Een aanvraag voor de betoging werd donderdag ingediend. "Maar een antwoord daarop hebben we nog niet gekregen", klinkt het. "De politie heeft ons wel verteld dat ze de betoging zullen tolereren." Dat bevestigt ook Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

"Wij zullen op dezelfde manier optreden als bij de laatste twee betogingen van de gele hesjes", aldus Van de keere. "De betoging zullen wij gedogen, maar indien nodig grijpen we terug in."

'Ordediensten'

Bij het eerste protest van de gele hesjes in Brussel werden zo een tachtig betogers gearresteerd. Meer dan vierhonderd manifestanten werden opgepakt bij het tweede protest van de gele hesjes. Deze keer moet het rustig blijven.

"We gaan onze eigen ordediensten voorzien om amokmakers te weren", vertelt Hervé, die als woordvoerder van de beweging optreedt. "Daarvoor zullen we samenwerken met de politie." Of de gele hesjes talrijk aanwezig zullen zijn, lijkt twijfelachtig.

"Ons laatste avontuur in Brussel heeft sommigen misschien afgeschrikt. Er zullen vooral brave mensen aanwezig zijn. Radicalere betogers blijven misschien thuis."

Verkeershinder

De politie van de zone Brussel-hoofdstad-Elsene raadt iedereen af om met de wagen naar het centrum van Brussel te komen, want er wordt opnieuw verkeershinder verwacht. Voor realtime-informatie kan iedereen terecht op de website www.polbru.be en op het Twitter-account @zpz_polbru.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?