Google Maps / BRUZZ

| De Hoornklaversgaarde is vandaag een rustig straatje. Daar zou met de komst van de school (op het veld rechts) mogelijk verandering in komen.

Buurtbewoners in beroep tegen bouw nieuwe school in Neder-over-Heembeek

Jasmijn Post
© BRUZZ
17/05/2024

Een groep inwoners van Neder-Over-Heembeek gaat in beroep bij de Raad van State tegen de bouw van een nieuwe Franstalige basisschool in hun buurt. De middelbare school zal plaats bieden aan vijfhonderd leerlingen, maar volgens omwonenden past het niet in het residentiële karakter van de wijk. Bovendien vrezen ze voor verkeersproblemen.

Het gaat om de bouw van een nieuwe middelbare school van scholengroep Sainte-Anne uit het Franstalig katholiek onderwijs. Het complex moet verrijzen op een veld in de buurt van drie appartementsgebouwen tussen de Kraatveldstraat en de Hoornklaversgaarde.

De middelbare school zou plaats bieden aan ongeveer vijfhonderd leerlingen, van het eerste tot het derde jaar secundair onderwijs. Het project is een gezamenlijk initiatief van acht katholieke scholen en het bisdom Mechelen-Brussel en biedt een antwoord op de overbezetting van scholen in het noordwesten van Brussel.

Volgens Jean-Paul Navaux van het buurtcomité Craetrigo, dat bewoners van de Kraatveldstraat en Hoornklaversgaarde vertegenwoordigt, zal een middelbare school, de bijna landelijke omgeving waar regelmatig vossen worden gesignaleerd, drastisch veranderen.

Te groot en te druk

"De groene ruimte zal verdwijnen," zegt hij. "Paden van anderhalve meter breed worden omgevormd tot wegen van vier meter, geschikt voor fietsen en scooters."

Maar, dat is niet het enige argument van buurtbewoners tegen het project. De buurt zou te maken krijgen met files, dankzij naar schatting 340 extra voertuigen per dag tijdens de spitsuren. "Dat terwijl het verkeer vandaag al af en toe vast staat in de wijk. Er is onvoldoende over parkeren nagedacht, net als bij de Droomboomschool in Laken," zegt Navaux.

Tot slot zou het pand volgens sommigen te hoog worden en het zicht van bepaalde omwonenden belemmeren. "We zijn niet tegen de school," besluit Navaux. "Maar wel tegen de omvang van de school, die met 500 leerlingen best groot uitvalt."

Veel tegenstand

Al tijdens de verschillende rondes van openbare onderzoeken - tot twee keer toe werd de vergunning geweigerd - spraken bewoners zich uit tegen het project. Uiteindelijk is toch een bouwvergunning afgegeven op 13 februari 2024.

Het ontwerp van architect Grégoire Houyet houdt rekening met de buurt. Het gebouw, in de vorm van een driehoek, heeft namelijk de ingang gericht naar het bos. "Dat zou geluidsoverlast moeten tegengaan," zei de architect daar eerder over op BX1.

De buurtbewoners vroegen om de vernietiging van de vergunning, niet de schorsing ervan. Dat betekent dat de werken kunnen starten in afwachting van de uitspraak van de Raad van State. Dat houdt wel een risico in: een schorsing kan ook in een later stadium nog worden aangevraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Samenleving , Raad van State , burgerprotest , middelbare school , creatrigo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni