Rustig in Brusselse straten na match Kroatië-Marokko

DN
© BRUZZ - Belga
17/12/2022
Updated: 17/12/2022 18.35u

Kroatië en Marokko hebben het zaterdag tegen elkaar opgenomen in de 'kleine finale' van het WK in Qatar. Kroatië behaalde brons, Marokko belandt op de vierde plaats. De Brusselse politie staat opnieuw klaar om in te grijpen, maar dat blijkt niet nodig.

Ondanks de aanwezigheid van de groene hesjes, kwam het na het verlies van Marokko tegen Frankrijk op verschillende plaatsen op de Lemonnierlaan tot kleine relletjes. In totaal werden er 212 personen administratief aangehouden wegens ordeverstoring, vier personen werden gerechtelijk aangehouden.

Over de zes matchen heen zijn 500 mensen administratief en een twintigtal mensen juridisch aangehouden. Ordeverstoorders kunnen een GAS-boete van 50 tot 375 euro krijgen, schrijft La Dernière Heure. "Zijn het minderjarigen, dan betalen de ouders", zegt de woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS).

Rustig verloop

Zaterdagavond blijft het rustig in de Brusselse straten na het verlies van Marokko tegen Kroatië. Supporters verzamelden zich na de match op straat, maar het kwam niet tot rellen. Ook deze keer zijn de groene hesjes aanwezig. "Het is vandaag heel kalm, wij zijn tevreden." Omstreeks 19 uur was de Lemonnierlaan alweer leeg.

De Brusselse politie is voorbereid om in te grijpen als dat nodig zou zijn. “We zullen hetzelfde apparaat inzetten als woensdag,” zegt Philippe Close (PS) tegen de Franstalige krant La Capitale. “De laatste keer ging het uitstekend, de politie heeft snel ingegrepen en een aantal arrestaties verricht. Zoals ik altijd al heb gezegd is het oké om te feesten, er zijn genoeg plaatsen waar dat goed ging. Maar in geen geval zullen wij chaos en ordeverstoring tolereren.”

Na de relletjes die zich voordeden na de eerste wedstrijd van Marokko (tegen België) organiseerden sommige ouders en buurtbewoners zich om confrontaties met de politie te vermijden en zo veel mogelijk schade te beperken. “Onze stewards, straathoekwerkers en gemeenschapswachten zijn ter plaatse aanwezig. Maar ik wil ook de groene hesjes feliciteren voor hun inspanningen. Een stad bestaat ook uit burgers die zich mobiliseren. Maar het is niet hun taak om voor politie te spelen," reageerde de burgemeester.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni