Project met Brusselse steun leidt Marokkaanse tuiniers en huishoudhulpen naar waardig werk

© Belga
20/02/2024

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Internationale Relaties Ans Persoons (Vooruit.brussels) hebben maandag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat het project Karamati bezocht, dat tuiniers en huishoudhulpen uit kwetsbare milieus ondersteunt om waardig werk te vinden. Het gaat om een van de projecten waarin het Brussels gewest heeft geïnvesteerd in het kader van de ontwikkelingssamenwerking.

Het project, dat loopt van december 2022 tot eind november 2024, kreeg naar aanleiding van de projectoproep Zuid 2022 125.000 euro steun van het Brussels Gewest. Bedoeling is om de jongeren en huishoudhulpen te emanciperen en van hen volwaardige leden te maken van de samenleving.

De eerste doelgroep zijn 50 jongeren die zijn afgestudeerd aan de tuinbouwschool van Bouregreg Med o Med. Die school in Salé leidt hen in drie jaar op tot tuiniers, een job die in Marokko in de vergetelheid is geraakt waardoor veel expertise verloren is gegaan. Daarbij wordt gefocust op duurzaamheid en sensibilisering rond waardig werk, met een speciale aandacht voor de integratie van meisjes: 20 tot 25 procent van de studenten zijn meisjes.

Karamati ondersteunt de jonge tuiniers om waardig werk te vinden, arbeidsrechten af te dwingen en een eigen zaak op te richten. De tweede groep die Karamati steunt zijn huishoudhulpen, die vaak worden uitgebuit ondanks het bestaan van een wetgeving die hun rechten vastlegt.

Diploma-uitreiking

Tijdens het bezoek maandag assisteerden Vervoort en Persoons bij de diploma-uitreiking van een groep jonge tuiniers. De twee Brusselse regeringsleden zijn op vierdaagse missie in Marokko. Naast een politiek en economisch luik is er ook een luik rond ontwikkelingssamenwerking. Die wordt in Brussel geconcentreerd in drie regio's: de Stadsprovincie Kinshasa, de Regio Rabat-Salé-Kénitra en de bezette Palestijnse gebieden, met als doel het ondersteunen van duurzame en economische ontwikkeling.

Het Brussels gewest heeft in de afgelopen legislatuur aanzienlijk meer geïnvesteerd in ontwikkelingssamenwerking. Een duidelijk signaal dat resulteert in een jaarlijkse investering van meer dan 1,1 miljoen euro. Dat geld gaat onder meer naar de projectoproepen Noord en Zuid, maar ook naar humanitaire hulp. Het gaat om een verdubbeling sinds 2015, toen het gewest nog een half miljoen investeerde in ontwikkelingssamenwerking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni