Grote Moskee Brussel Jubelpark Islamitisch en cultureel centrum van België luchtbeeld

|

Ryad bereid om Grote Moskee aan Belgische moslims te laten

© Belga
17/01/2018

Saoedi-Arabië is bereid om meer verantwoordelijkheid te geven aan gezagsdragers binnen de Belgische moslimwereld in het beheer van de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dinsdag. Eerder was al sprake van een overdracht van de concessie aan België.

"Er is een akkoord met het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken voor een grotere betrokkenheid van de lokale gemeenschappen in het beheer van de Moskee", aldus Reynders na afloop van de ontmoeting in het Egmontpaleis - hun tweede onderhoud in zeven maanden.

Minister Reynders legde uit dat er een akkoord bestaat "om te zeggen dat België het beheer over de Grote Moskee opnieuw in handen kan nemen en dat wellicht kan overdragen aan een lokale autoriteit, een autoriteit uit de moslimwereld, waarschijnlijk de Moslimexecutieve".

Hij voegde er aan toe dat het nu aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en van Justitie is om op het dossier te werken.

Financiering mits akkoord

Eind jaren zestig gaf koning Boudewijn de grond aan het Jubelpark voor 99 jaar in bruikleen aan Saoedi-Arabië. De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering.

De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten. Reynders eiste niettemin "totale transparantie" over de financiering van de moskee. "Er is een akkoord van België nodig alvorens sprake kan zijn van financiering. Indien er geen voorafgaand akkoord is en er wordt een financiering vastgesteld, dan moet die worden stopgezet. En dat geldt zowel voor bijvoorbeeld een moskee als voor een islamitische school", luidde het.

Akkoord mits transparantie

Zijn gesprekspartner bevestigde dat gesproken is over het Saoedische beleid rond de islamitische instellingen en centra. "Ons beleid houdt in dat allemaal te doen met het volledige akkoord van de plaatselijke regering. We gaan met de Belgische regering samenwerken om ervoor te zorgen dat alles in totale transparantie gebeurt en op een manier die tolerantie en inclusie promoot, veeleer dan intolerantie. We verwerpen het extremisme en de intolerantie in Saoedi-Arabiê en we gaan hetzelfde beleid op internationaal niveau voeren", verklaarde minister Jubeir.

De Belgische minister kondigde ook de ondertekening aan van een memorandum of understanding tussen de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) en de Saoedische tegenhanger. De CFI is een orgaan dat bij aanwijzingen of ernstige vermoedens van financieel gesjoemel een rapport doorspeelt naar de gerechtelijke autoriteiten. De Saoedi's kregen tot slot een uitnodiging voor de internationale conferentie tegen de doodstraf die volgend jaar in Brussel plaatsvindt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni