Saudi's geven Grote Moskee af

© PhotoNews
| Grote Moskee Brussel Jubelpark

België is bereid om aan Saudi-Arabië een correcte prijs te betalen om de concessie van de Grote Moskee stop te zetten. Alles wijst erop dat de gevreesde diplomatieke boemerang uitblijft.

Dat schrijft De Standaard.

De concessie-overeenkomst tussen België en de Arabische staat voor de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark staat ter discussie. De overeenkomst werd in 1969 door wijlen koning Boudewijn afgesloten voor een periode van 99 jaar, maar ons land wil er nu vanaf, onder meer omdat het een bolwerk voor salafo-wahabisme is, zeg maar de meest radicale, conservatieve strekking binnen de islam.

"We hebben goede hoop dat we de opzegging op relatief korte termijn kunnen afronden", luidt het op het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Binnenlandse Zaken en de Regie der Gebouwen.

Gesprekken technisch houden

Het is de Regie der Gebouwen die de contacten onderhoudt met de Saudische uitbater van de Grote Moskee, het Islamitisch en Cultureel Centrum (ICC). België beseft dat het voornemen iets zal kosten, maar is bereid een correcte prijs te betalen. Het bedrag dient aan de ene kant om recente herstellings- en renovatiekosten te compenseren, en aan de andere kant als vergoeding voor de voortijdige opzegging.

Bedoeling is de gesprekken ‘zo technisch mogelijk’ te houden, ver weg van politiek en economie. Toen in oktober 2017 bekend raakte wat ons land van plan was met de Grote Moskee, vreesden experts het ergste. "De opzegging zou wel eens een grote precedentswaarde kunnen hebben", klonk het. De oliestaat is machtig, het is dus niet uitgesloten dat hij op een of andere manier wraak zou willen nemen.

Voorlopig geen boemerang

Daarbij kwam meteen het door België begeerde zitje in de VN-Veiligheidsraad in het vizier: als de Saudi’s een concurrerende kandidaat steunen, zouden we ernaast kunnen grijpen. Ook economisch staan er Belgische belangen op het spel – denk aan handelsbetrekkingen of potentiële investeringen.

Het ziet er nu naar uit dat ongewenste neveneffecten zullen uitblijven. De delegatie sprak in Saudi-Arabië eerder over het Belgische voornemen om de concessie stop te zetten, en liet duidelijk verstaan dat daar niet viel over te onderhandelen. Opvallend: de tegenpartij toonde begrip voor het feit dat België soevereine beslissingen kan nemen als een moskee de wet niet naleeft en de openbare veiligheid in het gedrang komt.

Herbestemming

De opzeggingstermijn bedraagt één jaar. Binnen die tijdspanne moet een nieuwe invulling gegeven worden aan het gebouw. Daarbij moet de Moslimexecutieve een sleutelfunctie krijgen. Volgens het kabinet-Jambon is de herbestemming nog niet aan de orde. Een en ander zal politiek afgeklopt moeten worden. Wat men precies gaat inrichten – een gebedshuis, ontmoetingsruimte of iets anders –, wie het gaat uitbaten en wanneer, is allemaal nog niet beslist. Evenmin is duidelijk of het huidige Saudische bestuur van het ICC nog een rol zal spelen. De nieuwe directeur Tamer Abou El Saod was de voorbije dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Maandag start de opvolgingscommissie 22/3 in het parlement, zij zal erop toezien dat de aanbevelingen geen dode letter blijven. Zo worden ook de geldstromen vanuit Saudi-Arabië aangepakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?