Saint-Vé behoort tot Brussels cultureel erfgoed

© Collectie CAVA F5937 44/Foto: Sofie Vanobbergen
| Een VUB-studente tijdens de jaarlijkse Saint-Vé-optocht, hier op 20 november 2018.

De viering van Sint-Verhaeghen, beter bekend als Saint-Vé, is door het Brussels Gewest opgenomen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. De Université Libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel vieren elk jaar op 20 november de oprichting van de ULB in 1834 door Théodore Verhaegen, een voorvechter van vrij onderwijs en vrij onderzoek.

"We zijn uiteraard bijzonder fier dat onze jarenlange traditie, die sterk verweven is met Brussel, wordt opgenomen in de lijst waar typisch Brusselse iconen zoals de Meyboom en de frietkotcultuur in staan" vertelt Frank Scheelings, universiteitsarchivaris van de Vrije Universiteit Brussel.

Dankzij de erkenning is de viering van Sint-Verhaeghen nu echt verankerd in het Brusselse DNA. Voor de studenten en alumni van de VUB en de ULB is Saint-Vé een jaarlijkse traditie waar lang naar uitgekeken en over nagepraat wordt. De vele studentenkringen eren die dag stichter Théodore Verhaegen met een stevig feest. Met een stoet en met veel bier trekken de studenten door de stad.

Rebels en onafhankelijk

"Saint-Vé is in de eerste plaats een feest van de vrijheid. Deelnemers roepen met speeches of spandoeken op tot vrij onderzoek, vrij onderwijs, vrij denken en spreken. Dat is waar onze universiteiten vandaag voor staan: werken aan een betere wereld op een eigenzinnige manier, maar steeds met respect voor de andere en op basis van feiten. Dat rebelse en onafhankelijke karakter delen we met Brussel", legt Scheelings uit.

Dit jaar wordt een jubileumeditie want de erkenning valt samen met de vijftigste verjaardag van de VUB. De stoet is intussen wel beperkt tot een wandeling zonder vrachtwagens tussen de Beurs en de Zavel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?