Samusocial betaalt bestuurders met giften

Van de 60.000 euro die Samusocial jaarlijks aan haar bestuurders geeft, gaat er 56.000 euro naar vier van hen, die samen het bureau vormen. "Daarvoor wordt geen cent belastinggeld gebruikt", zegt voorzitter Degueldre. "Alles komt van giften."

Begin mei kwam meldde BRUZZ dat Samusocial jaarlijks 60.000 euro aan zitpenningen uitbetaalt aan haar zeven bestuursleden. Nu blijkt dat 56.000 euro daarvan naar slechts vier bestuursleden gaat, die samen het bureau vormen. Dat schrijft Le Soir donderdag.

Het gaat om gedelegeerd bestuurder Pascale Peraïta, voorzitter van de Raad van Bestuur Michel Degueldre en Valérie Vierset, die kabinetschef is van de voorzitter van het OCMW van de Stad-Brussel, Pascale Peraïta. Het vierde bestuurslid is Brussels burgemeester en ex-OCMW voorzitter Yvan Mayeur (PS), maar hij stapte in januari op.

Voorzitter Degueldre maakt zich sterk dat er geen belastinggeld naar de bestuursleden vloeit. “Alles komt van giften”, zegt hij. Woordvoerder Marie-Anne Robberecht bevestigt. “Het gaat daarbij om een mix van giften van particulieren, organisaties en ondernemingen”, zegt ze aan BRUZZ.

Arnaud Verstraete (Groen) wijst erop dat Samusocial vorig jaar 180.000 euro aan giften ontving. "Voor elke drie euro die binnenkwam, ging er één naar vergoedingen voor het bestuur. Dat is extra bitter tegenover de mensen voor wie dat geld bedoeld was, mensen die zich in extreme kwetsbaarheid bevinden. Ik betwijfel dat wie de laatste jaren een bijdrage overmaakte aan Samusocial daarmee opgezet is", reageert hij op DS Avond.

Tien zittingen per maand
Volgens Peraïta en Degueldre is die 56.000 euro goed besteed. “We komen ongeveer tien keer per maand samen”, klinkt het. “Per zitting krijgen de bestuurders 140 euro, alles samen is dat 1.400 euro bruto per maand per lid van het bureau. Wat daar tegenover staat? Alles wat met bestuur, het in gang zetten van projecten, onderhandelingen met de politiek, het zoeken van gebouwen enzovoort te maken heeft, doen wij. Ik werk hier 's middags, 's avonds en in het weekend”, aldus Peraïta.

Nochtans werken er ook drie directeurs, “maar dat zijn operationele directeurs”, zegt Peraïta. “Een voor het medisch centrum, een voor de werknemers en een voor financiën.”

Bewijs van het geleverde werk is er evenmin. “Maar dat is toch niet nodig?", zegt Peraïta. "Hoe denkt u dat wij zonder dit werk deze tent draaiende kunnen houden? In de winter hebben we 550 werknemers. Het OCMW heeft twee keer zoveel personeel, en daar zijn er 25 directeurs.”

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?