Samusocial vormt Oudergems kantoorgebouw in recordtijd om tot opvang

Oudergem Samusocial kantoorgebouw opvang
© JP/BRUZZ
| In dit kantoorgebouw aan het viaduct Hermann-Debroux in Oudergem, vangt Samusocial vanaf 21 februari meer dan 300 daklozen op.
© JP/BRUZZ
| In dit kantoorgebouw aan het viaduct Hermann-Debroux in Oudergem, vangt Samusocial vanaf 21 februari meer dan 300 daklozen op.

Het is alle hens aan dek voor Samusocial om tegen maandag een kantoorgebouw aan het viaduct Hermann-Debroux klaar te maken voor de opvang van meer dan 300 daklozen.

Omdat het pas vrijdagochtend de sleutels kreeg van het gebouw, heeft de daklozenorganisatie slechts 4 dagen de tijd om het oude kantoorgebouw van de Europese Commissie om te bouwen. Het hotel waar de daklozen voordien werden opgevangen, herneemt immers zijn commerciële activiteiten.

Een logistieke uitdaging

Tal van kasten en matrassen in de inkomhal van het gebouw, wachten nog op een definitieve plaats. Samuel Heugens coördineert de herinrichting van de kantoren. “Vrijdag pas hebben we de sleutels van het gebouw gekregen en maandag komen op het einde van de dag al de eerste nieuwe bewoners aan,” vertelt hij aan de RTBF. “We hadden slechts 4 dagen om zo veel mogelijk in te richten.” Met dertig medewerkers probeert Heugens al het mogelijke te doen.

“Gezien de beperkte tijd, houden we de inrichting simpel. We voorzien meubilair, zoals bedden, nachtkastjes en matrassen opdat we de huidige bureau’s zo snel mogelijk kunnen omvormen tot kleine kamers."

Daarnaast ligt er ook technischer werk op de plank: “We moeten elektriciteit en waterleidingen voorzien voor de installatie van de wasmachines en op sommige plaatsen ook muren uitbreken."

‘Pas vrijdag de sleutels gekregen’

De timing is nipt, maar Samusocial had geen andere keuze. Het hotel dat het huurde in het centrum van Brussel voor de opvang van de betrokken families, heropent immers de deuren. “We moesten dit kantoorgebouw zeer snel herinrichten, omdat we uit het hotel moesten dat we al twee jaar huurden,” legt Sébastien Roy van Samusocial uit aan de RTBF. “Om administratieve redenen, hebben we pas vrijdag de sleutels in handen gekregen. Het wordt dus een heuse race tegen de klok.”

313 Daklozen, waaronder kinderen, zullen in de loop van volgende week hun intrek nemen in het gebouw in Oudergem. De helft van de mensen wordt maandag al verwacht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?