Bedelaar bedelen bedelarij armoede dakloos daklozen straatbewoners shopping winkelen rijk en arm

| Dakloze met hond in winkelstraat.

Samusocial wil ook honden van daklozen opvangen

TDN
© BRUZZ
05/11/2019

Daklozenorganisatie Samusocial onderzoekt hoe ook de honden van daklozen beter opgevangen kunnen worden in Brussel. Heel wat opvangcentra voorzien wel kooien of een aparte ruimte voor de dieren, maar dakloze baasjes brengen vaak liever de nacht op straat door dan dat ze hun trouwe compagnon moeten afstaan.

Midden november gaat het winterplan van Samusocial van start om daklozen ’s nachts op te vangen. De meeste van die opvangcentra laten niet doe dat de gasten de nacht doorbrengen met hun dier, meestal een hond. Een kwestie van hygiëne, zegt de woordvoerder van Samusocial aan de krant La Dernière Heure.

De meeste centra hebben wel kooien of een buitenruimte om de dieren te slapen te leggen, maar baasjes willen vaak niet gescheiden worden van hun metgezel. En dus verkiezen ze de nacht alsnog op straat door te brengen. “Een realiteit die we niet langer kunnen ontkennen”, aldus Christophe Tielens van Samusocial.

Remedie tegen eenzaamheid

De daklozenorganisatie beseft dat een hond of ander huisdier de dakloze kan helpen tegen eenzaamheid en depressies. Vorig jaar konden de dakloze baasjes met hun viervoeter terecht bij het Leger des Heils, die in samenwerking met de Prins Laurent-stichting ongeveer 20 verwarmde plaatsen per nacht kon aanbieden. Dit jaar is er nog geen plek gevonden om die opvang te voorzien.

Samusocial denkt er daarom aan om zijn actieterrein uit te breiden en zelf centra voor daklozen én hun dieren op te richten. “Er zijn op dat vlak duidelijke behoeften. Dierenopvang zou ervoor zorgen dat we nog meer mensen uit hun precaire situatie houden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Samusocial , daklozenopvang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni